Reageer

Zeg maar Zwan tegen Zwanenberg, Zwan

Er zat zelfs een tune onder deze slogan, waarmee het Osse bedrijf zich in de jaren '60 van de vorige eeuw profileerde. Maar de bakermat ligt in Heesch en ruim 80 jaar verder terug in de tijd.

Wat weet jij nog over Zwanenberg? Heb je er gewerkt, of was je dol op hun producten? Vertel het ons! Om je op gang te helpen hebben wij alvast een paar verhalen bij elkaar gesprokkeld.

Het bedrijf Zwanenberg

In 1880 richt Isaak van Zwanenberg met zijn zoon Nathan en zijn stiefzoon Hartog Hartog - later een geduchte concurrent - samen de firma Zwanenberg & Co op in Heesch. Zeven jaar later verhuist het bedrijf naar Oss.

Wil je weten hoe het verder ging met Zwanenberg? Lees dan verder

De fabriek van Zwanenberg in 1935 (bron: collectie Stadsarchef Oss, fotonr. BCO010210)

Je had als arbeider in die tijd niet veel te vertellen

Oud-medewerker Henk Boeijen (†) vertelt over de arbeidsverhoudingen bij Zwanenberg en over directeur Saal van Zwanenberg.

(bron: De Osse Groei, 2012)

Op de werkvloer moest er worden gehoorzaamd. De directieleden vriendelijk, maar wel de baas. Bij conflicten ging het er anders aan toe, volgens historicus Gerard Ulijn: Stakers bij Zwanenberg werden direct ontslagen

 

Slachten en snijden

Henk Boeijen vertelt in een interview over de gang van zaken bij het slachten van varkens.

Bron: Yoeri Nijs, De Osse Groei, 2012

Henk Boeijen vertelt over het werk in de snijkamer van Zwanenberg.

Bron: Yoeri Nijs, De Osse Groei, 2012

Voor het personeel

Het mocht er in het bedrijf dan hiërarchisch aan toegaan, Zwanenberg zorgde wel voor zijn personeel.

Zo was er een personeelswinkel, een kapper en er waren verenigingen.

Concurrenten

Veel contact was er niet tussen de werknemers van Zwanenberg en die van buurman en concurrent Hartog. Over en weer waren werknemers chauvinistisch over hun eigen bedrijf.

Henk Boeijen vertelt over de concurrentie (interview: Yoeri Nijs, 2012; bron: De Osse Groei)

Gezicht op de toegangspoort van het vleesverwerkende bedrijf UVG aan de Molenweg in Oss (Uitgave: Postagentschap A. van Orsouw, Industriesingel 17, Oss. Bron: Stadsarchief Oss, fotonummer BCO010201)

Fusie met de buurman

In 1970 is AKZO de eigenaar van Zwanenberg. Het vleesverwerkingsbedrijf wordt verkocht aan de UVG (Unilever Vleesgroep Nederland) waar ook concurrent Hartog deel van uitmaakt. De bedrijven worden samengevoegd. Voor de slagerijen heeft dat nogal wat gevolgen, vertelt Henk Boeijen.

Bron: Yoeri Nijs, De Osse Groei, 2012

In 2012 interviewt Yoeri Nijs voor zijn project De Osse Groei oud-werknemers van Zwanenberg, die de fusie hebben meegemaakt.

Henk Boeijen (†) en Leo Uittenbogerd beginnen bij Zwanenberg om bij Unox te eindigen. Ze vertellen over de fusie en over de massaontslagen die daarna vielen. Leo heeft het bovendien over de export bij Zwanenberg.

Beluister en lees hun verhalen (Bron: De Osse Groei)

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.