Reageer

HAK, je ziet wat je koopt

De reclamecommercials met Martine Bijl ‘U moet de groenten van HAK hebben’ staan velen van ons in het geheugen gegrift. De doperwtjes, worteltjes, rode kool en appelmoes uit de welbekende glazen potten hebben dan ook menige maag gevuld. HAK is uitgegroeid tot één van de grootste groente- en fruitverwerkende producenten van Europa!

Hak

Handel, winkels en productie

De familie Hak begint in 1923 met de handel in groente en aardappelen in het Land van Heusden en Altena. Daarnaast maken ze ook zelf producten zoals appelmoes, likeuren en kersen op sap. Hun eerste winkel openen ze in Giessen, niet veel later komen er ook winkels in Dussen en Werkendam. Kwaliteit is hun handelsmerk. De eerste reclameslogan van de familie Hak luidt dan ook: ‘Wie altijd koopt de beste waeren, zal sich veel zorch en kommer sparen.’

Fabriek in Giessen

De kleinschalige handel groeit uit tot de bouw van een conservenfabriek in Giessen in 1952. Speciaal aangeschafte machines wecken de vers geoogste groenten en fruit in glazen potten. Door op deze wijze te conserveren blijven ze langer houdbaar,zo min mogelijk verlies van vitamines. De vele  potten met groenten en fruit die van de lopende band afrollen worden verkocht aan kruideniers, groentezaken en de in opkomst zijnde supermarkten.

De HAK fabriek ligt geïsoleerd tussen de rivieren die Het Land van Heusden en Altena omringen. De bouw van de Gorkumse brug, begin jaren ’60, brengt hierin verandering en zorgt voor een goede verbinding met de omliggende regio. Door de groei die nu inzet moet HAK op zoek naar nieuwe landbouwgrond. Deze wordt gevonden in de Flevopolder, waar op grote percelen de HAK groenten worden geteeld. In deze periode zijn er ruim 140 mensen in dienst en er worden 38 verschillende groenten- en fruitsoorten gefabriceerd. De glazen potten, noodzakelijk voor het weckproces, zijn nu uitgangspunt van de reclameboodschap: ‘HAK. Je ziet wat je koopt.

Bedrijfsfilm van HAK

Afgelopen decennia is HAK diverse keren overgenomen door andere bedrijven. Het merk HAK bestaat nog, evenals de conservenfabriek in Giessen. Zo’n driekwart van de totale groente- en fruitproductie vindt tegenwoordig plaats binnen een straal van 125 km. Binnen 5 uur in de pot!

En Hak breidt uit: in 2017 wordt de Bossche groentegroothandel Peter van Halder overgenomen en een paar maanden later kocht het een meerderheidsbelang in het Duitse Foodeko.

Groente op het land  (bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena)

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.