Reageer
2

Hero

De ‘Bredase aardbei’ wordt ie wel genoemd. De Scarlett, een stevige, kleine en zoete aardbei die begin twintigste eeuw veel in en rondom Breda geteeld wordt. Uitermate geschikt voor het maken van jam.

Jansen en de Zwitsers

Augustinus Jansen is een bekende naam onder de fruit- en groentetelers in de Baronie van Breda. Voor zijn exporthandel in groente en fruit, genaamd de firma A.G.T. Jansen & Zoon, is hij regelmatig bij hen op het land te vinden. Een goede klant van Jansen is de Zwitserse conservenfabriek in Lenzburg, waar Henckell en Roth aan het roer staan. Zij lanceren in 1910 in Zwitserland het merk Hero, dat is afgeleid van de eerste twee letters van hun namen.  
De frambozen, aardbeien en bessen voor o.a. de jams zijn erg kwetsbaar en overleven niet altijd de lange reis naar het buitenland. De mannen van het Zwitserse Hero beginnen daarom samen met Jansen in Breda een toeleveringsbedrijf. Hier kan dan het fruit alvast verwerkt worden tot vruchtenpulp voordat ze het naar Zwitserland exporteren, zodat het niet meer bedorven aankomt.

Vruchtenpulp en meer

In een pakhuis aan de Academiesingel in Breda, vlakbij de Bredase veiling, beginnen ze met het bereiden van vruchten- en groenteconserven. In 1914, een week voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, richten ze N.V. Hero Conserven Breda op. Zoon Reinier Jansen wordt directeur. Met geld van de Zwitsers verrijst na enkele jaren aan de Teteringsedijk in Breda een nieuwe, moderne conservenfabriek. Behalve vruchtenpulp maken ze ook zelf producten met recepten uit Lenzburg: huishoudjams en extra jams (confituren) in glas en blik, vruchtengeleien en compotes in glas, vruchten op sap en groenten in blik. Ze vallen in de smaak bij de Nederlandse consument. En keus is er genoeg! Het assortiment telt ruim 200 verschillende producten.

Perl

Begin jaren ’30 introduceren ze een eigen merk frisdrank: Hero Perl appellimonade. Geïnspireerd op het Zwitserse Apfelperl, een koolzuurhoudende appelvruchtendrank. Perl is een schot in de roos, maar wordt qua succes overtroffen door de priklimonades met sinaasappel-, zwarte bessen- en kersensmaak die daarna volgen: Sinas, Cassis en Cerise. Na de oorlog worden deze bubbeldranken steeds populairder onder jongeren. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen bouwen ze nieuwe fabrieken. Hero groeit binnen enkele jaren uit tot Nederlands belangrijkste producent van vruchtenlimonades en vruchtensappen.

Reclame voor Perl (foto: Alf van Beem. Bron: Wikimedia)

Rangen en standen

Na de Tweede Wereldoorlog komen de vier zonen van Reinier aan het roer te staan. Guus en Joop zijn verantwoordelijk voor de verkoop, Frans voor de inkoop van groente en fruit en Rinus heeft de leiding over de drankenfabrieken. Binnen het familiebedrijf heerst een afstandelijke cultuur met duidelijke rangen en standen. ‘Mijnheer Jansen’ is het voor het personeel. In de fabrieken is een strikte scheiding doorgevoerd tussen mannen en vrouwen en tussen administratief- en productiepersoneel. Zo is er een aparte meisjes-, beambten-,  en chefskantine. Strenge straffen moeten het personeel in het gareel houden: op diefstal van een flesje limonade of een blik conserven staat een rijksdaalder boete, bij herhaling gevolgd door ontslag op staande voet. Ook op zoenen of andere intimiteiten op de werkvloer volgt ontslag.

Hero

Concurrentie

Als andere frisdranken zoals Coca Cola en Seven-Up op de markt komen en de concurrentie toeneemt, krijgt Hero het zwaar te verduren. Ze gaan onvoldoende met hun tijd mee en krijgen in de 70’er jaren een beetje stoffig imago. De potten jam daarentegen blijven onverminderd populair.
Door strategische overnames, waaronder in 1987 het bedrijf ‘De Betuwe’ (bekend van Flipje uit Tiel), gaat het financieel weer wat meer voor de wind. In 2015 wordt de Bredase fabriek verkocht aan de Belgische Konings groep. Konings Drinks B.V. produceert sindsdien de producten van Hero Benelux. Maar dat product blijft gewoon Hero.

Reacties

Joep Peeters zei op 16 januari 2023 om 10:19

Wat weet u van het Hero Perl treintje dat in Bredarondreed en in 1954 (?) de Tour de France wielrenners rondreed?

BHIC Mariët zei op 17 januari 2023 om 10:06

Beste Joep, dat zegt ons helaas niets, maar misschien zijn er mensen die met ons meelezen die jou én ons daar wel iets over zouden kunnen vertellen. Heb je dat treintje misschien zelf gezien toen het in 1954 rondreed tijdens de Tour?

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.