Reageer

Emté

Mechie Trommelen opent in 1948 een slagerij in Waalwijk. Door de gezellige sfeer en de Brabantse gemoedelijkheid heeft hij al snel een grote en hechte klantenkring die verder reikt dan de dorpsgrenzen. De slager wordt ook kruidenier: het begin van de Emté supermarkt.

Briefhoofd van slagerij Mechie Trommelen (coll. Streekarchief Langstraat Heusden Altena)

Briefhoofd van slagerij Mechie Trommelen (coll. Streekarchief Langstraat Heusden Altena, nr. BRH00324)

Van slagerij naar supermarkt

Op hun zesde verjaardag geeft Mechie zijn kinderen een fietsje cadeau. Eentje met mandjes aan de bagagedrager, dan kunnen ze vóór en ná schooltijd meteen even langs klanten om boodschappen te bezorgen. Van jongs af aan is zijn kroost te vinden in de slagerij. Ze zien hun ouders dan ook alleen maar werken, werken, werken.

De zaken lopen goed en Mechie wil een tweede slagerij beginnen in Drunen. Als hij ziet dat kruidenier Albert Heijn ook vlees gaat verkopen, besluit hij in 1965 als slager ook kruidenier te worden. In plaats van een nieuwe slagerij opent hij een supermarkt, die hij vernoemd naar zijn eigen initialen M en T. In het assortiment zit natuurlijk veel vlees, zijn specialisme, maar ook veel andere verse producten. De klanten vinden het wel makkelijk. Vlees en meteen ook aardappelen kopen.

Emté in Wijk en Aalburg (coll. Streekarchief Langstraat Heusden Altena)

Emté in Wijk en Aalburg, 1997 (coll. Streekarchief Langstraat Heusden Altena, fotonummer aal03257)

Voorzichtige groei

Vanaf 1969 zijn zijn drie zonen, dochter en zwager actief in het familiebedrijf. Eerst gewoon in de zaak, later ook in de directie. Alles draait in de familie om Emté, ze leggen hun hele ziel en zaligheid erin. Mechie is de grote inspiratiebron, hij ontwikkelt de formule waarbij hij zoveel mogelijk in eigen huis wil doen én in eigen handen wil houden. Vlees, brood, gebak, groente regelen ze zelf.

Mechie is ambitieus maar wil financieel geen onverantwoorde risico’s nemen. Hij is dan ook voorstander van een langzame uitbreiding van Emté. Elke drie à vier jaar een nieuwe supermarkt erbij is snel genoeg. Vandaar dat de tweede Emté pas vier jaar later opent in Waalwijk. Inclusief een Emté-slijterij, vernieuwend voor die tijd. Nieuwe winkels volgen in Kaatsheuvel (1973), Udenhout (1978) en Sprang Capelle (1982).

Emté

In andere handen

Als de pater familias in 1994 overlijdt, telt de supermarkt twaalf vestigingen. Zijn kinderen zijn inmiddels ook op leeftijd en zijn kleinkinderen hebben weinig trek om het bedrijf over te nemen. De familie gaat op zoek naar een koper en komt tenslotte bij de Sligro uit, een eveneens van oorsprong Brabants familiebedrijf. In 2002 neemt de Sligro ‘de kip met de gouden eieren’ over, zoals ze het zelf verwoorden. Niet alleen de supermarkten en medewerkers, maar vooral ook de Emté formule.

In de jaren die volgen neemt de Sligro ook andere supermarktketens over - waaronder een deel van de Edah -  en bouwt deze om tot Emté supermarkten. Op het hoogtepunt telt Emté 131 filialen verspreid over heel Nederland.

In 2018 verkoopt de Sligro de Emté aan supermarktketens Jumbo en Coop. Alle Emté supermarkten worden omgebouwd naar de nieuwe formules.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.