Reageer
2

Jumbo supermarkten

Het is een jaarlijks terugkerende traditie bij de familie Van Eerd in Veghel. Tijdens het kerstdiner  spelen ze een quiz met vragen over de omzetten van de 600 Jumbo’s. Raad eens, welke winkel heeft de meeste omzet per vierkante meter behaald? Met dank aan Karel van Eerd, die al vanaf het begin de omzetten van alle Jumbo winkels in een schriftje bijhoudt.

Groothandel

Het Jumbo-imperium heeft zijn wortels in Veghel. In 1921, als Johan van Eerdt begint met zijn  levensmiddelengroothandel onder de naam ‘J.H. van Eerdt, groothandel in koloniale waren’. Later wordt neef Frits van Eerd partner in het bedrijf van zijn oom en wijzigt de naam Van Eerdt in Van Eerd. Karel, zijn oudste zoon, is een serieuze jongen die altijd met cijfers bezig is. Op zijn veertiende heeft hij een handeltje in snoepgoed. Dat koopt hij bij de groothandel van zijn vader goedkoop in en verkoopt het met winst door aan medescholieren op de handelsschool.

In 1957, als hij 18 jaar is, neemt Karel de dagelijkse leiding van het bedrijf van zijn vader over, omdat die kampt met ernstige hartproblemen. Steeds meer zelfbedieningswinkels openen in die tijd hun deuren. Kan de groothandel in plaats van aan winkels niet beter zelf, rechtstreeks, aan de klant gaan verkopen, vraagt Karel zich af. Op advies van zijn vader gaat hij op studiereis naar de Verenigde Staten, om daar met eigen ogen te zien hoe de winkel van de toekomst eruit ziet. Het is een trip die populair is onder de supermarktondernemers in die tijd.

Jumbo

Altijd lage prijzen

In de VS ziet hij supermarkten met enorme oppervlakten, van 800 of 1.000 vierkante meter. Bij het succesvolle Walmart ziet hij een formule die in Nederland tot op dat moment onbekend is: every day low prices. Niet elke week nieuwe aanbiedingen, maar áltijd lage prijzen. Jaren later nemen ze deze formule over, in tegenstelling tot de andere Nederlandse ketens die vasthouden aan het aanbiedingenmodel.

Voor een miljoen gulden koopt Karel in 1983 een goedlopende Tilburgse supermarkt van het jonge ondernemersechtpaar Jan en Anita Meurs. Deze supermarkt heet Jumbo (olifant), als reactie op een andere Tilburgse supermarkt die de naam Torro (stier) heeft. Het is de eerste Jumbo. Al snel volgen tientallen Jumbo’s in Brabant, Limburg en Zeeland, bevoorraad en aangestuurd vanuit het distributiecentrum en hoofdkantoor in Veghel.

Van Eerd wordt Jumbo

Begin jaren 90 komen ook zijn drie kinderen in het bedrijf werken, Colette, Frits en Monique. Samen onderzoeken ze wat de grootste ergernissen van consumenten zijn bij het boodschappen doen. Ze ontwikkelen een nieuwe formule waarmee ze zich kunnen onderscheiden van de concurrentie. Ze noemen het ‘De Zeven Zekerheden’, een combinatie van lage prijzen, een heel groot assortiment, een luxe winkelinterieur en een uitstekende klantenservice.

Deze nieuwe formule waarin de klant centraal staat, is een doorslaand succes. Het bedrijf begint te groeien en ze openen ook nieuwe supermarkten boven de rivieren. In 2002 wijzigen ze de bedrijfsnaam. De Van Eerd Groep heet voortaan Jumbo Supermarkten.

Jumbo Foodmarkt Veghel, 2015 (foto: BHIC / Paul Huismans)

Jumbo Foodmarkt Veghel, 2015 (foto: BHIC / Paul Huismans)

Snelle groei

Echt groot worden ze pas als ze ook andere supermarkten overnemen. Met de Super de Boer (2009), C1000 (2012) en Emté (2018) krijgt Jumbo er honderden winkels bij, die natuurlijk eerst moeten worden omgebouwd. Jarenlang wordt bijna elke woensdag wel ergens in het land een nieuwe winkel geopend. Karel en zijn vrouw doorkruisen stad en land om ze allemaal op de openingsdag te bezoeken. Het liefst in zijn Rolls-Royce, maar niet in dure pakken, horloges of schoenen. Hoewel hij dat best kan betalen aangezien hij op nummer zes staat van de Quote 500, de lijst van de rijkste Nederlanders.

Eenmaal weer thuis op zijn werkkamer, kijkt hij dan weer even naar de oude legerhelm met daarop de tekst: ‘AH, here we come’.

Toen Karel in 2009 president-commissaris werd is zijn taak als algemeen directeur overgenomen door zijn zoon Frits. Tien jaar later zette het bedrijf zijn eerste stappen op de Belgische markt, waar anno 2020 drie filialen staan.

Reacties

Willem Kruf zei op 22 september 2020 om 09:09

In de Jumo zijn onder meer opgegaan de Westbrabantse levensmiddelengroothandels Bruijs Suijkerbuijk te Bergen op Zoom en Troost te Dinteloord. Deze twee bedrijven kenden ook een onderlinge fusie. Zie BHIC verhalen Limonadegazeuzes.

BHIC Mariët zei op 22 september 2020 om 15:36

Bedankt voor je reactie Willem. De naam Jumbo is inmiddels zo ingeburgerd dat je eigenlijk vergeet waar deze uit ontstaan is. Dus dank voor het doorgeven.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.