Kruideniers
Vroeger was de kruidenier een winkelier om de hoek. Maar daarin brengt de twintigste eeuw verandering.
Van kruidenier naar supermarkt
Aan het begin van de twintigste eeuw kocht je vlees bij de slager, brood bij de bakker, groenten bij de groenteboer. Vaak kwamen die zelfs met hun waren aan de deur. De kruidenier verkocht andere huishoudelijke artikelen, zoals koffie en thee, maar bijvoorbeeld ook schoonmaakmiddelen en lucifers.
In die eeuw zien we ook de opkomst van wat in de volksmond grootgrutter is gaan heten. Winkeliers die gezamenlijk gingen inkopen, of één ondernemer die meer filialen ging openen.
In de jaren vijftig ontstond een nieuwe trend: de zelfbedieningswinkel. Voortaan deed je je bestelling niet aan de toonbank, maar je nam zelf de boodschappen van je keuze uit de schappen en rekende af bij de kassa. Toen in het decennium daarna deze winkels ook vlees en vleeswaren en brood gingen verkopen ontstond de supermarkt. En die ziet er misschien anders uit tegenwoordig, het is nog steeds de plek waar we onze meeste boodschappen doen.
Op de kaart zie je een aantal Brabantse ondernemingen, die als kruidenier, zelfbedieningswinkels of supermarkt actief zijn of waren. Klik op het bedrijf van je keuze om er meer over te weten te komen.
Recente reacties