Reageer

Sligro

Van werken is nog nooit iemand dood gegaan, dus mouwen opstropen en gewoon doen! Dat is sinds jaar en dag het motto bij de Sligro. Van slap geouwehoer houden ze niet, daar in Veghel. Inmiddels staat de kleinzoon Koen Slippens aan het hoofd van dit beursgenoteerde familiebedrijf. Hij is er trots op.

Begonnen met margarine

Abel Slippens uit het Friese Bolsward verhuist na zijn studie aan de Zuivelschool naar Oss, waar hij aan de slag gaat bij Jurgens Margarinefabrieken. Jurgens heeft het patent op de uitvinding van deze ‘kunstboter’ gekocht. Eind negentiende eeuw heeft hij de eerste fabriek ter wereld die op industriële wijze margarine maakt. De vraag ernaar groeit explosief. Margarine is immers een goedkoop alternatief voor roomboter en ook nog veel langer houdbaar.

In 1935 begint Abel een eigen groothandel onder de naam Slippens Groothandel in Koloniale Waren. Naast margarine, vetten en oliën verkoopt hij ook suiker, rijst, zuidvruchten en specerijen. In kisten en balen van wel 50 kilo krijgt hij alles aangevoerd. De kleinere verpakkingen die hij maakt, papieren zakken van 5 of 10 kilo, verkoopt hij aan kruideniers in en rondom Veghel.

Sligro

Meyerijse Kluit

Tijdens de oorlog komt de handel in koloniale waren stil te liggen maar stijgt de vraag naar margarine. Zijn zoon Louis komt ook in het bedrijf, hij houdt zich vooral bezig met bezorging. Vanuit het magazijn (een verlengde garage) brengt hij de waren met de bakfiets, en later met paard en wagen, naar de klanten.

Na de oorlog voegen ze meer levensmiddelen toe aan hun assortiment. Ook verkopen ze suikerwerk, koekjes en margarine onder een nieuw eigen merk, Meyerijse Kluit. Belangrijkste afnemers zijn de zelfstandige kruideniers, die zich inmiddels hebben verenigd in organisaties. Zo kunnen ze beter opboksen tegen de toenemende concurrentie van grootwinkelbedrijven zoals De Gruyter, de Edah en de Albert Heijn.

Zelfbedieningsgroothandel

In 1957 overlijdt Abel Slippens en nemen zijn zonen het bedrijf over. Zij openen in 1961 de eerste Sligro Zelfbedieningsgroothandel in ’s-Hertogenbosch. Dit ‘cash-and-carry’ concept, waarbij klanten zelf de producten in het assortiment bekijken, kopen en meenemen, is een succes. De broers breiden daarom snel uit met nieuwe filialen. Niet alleen in Veghel zelf, maar ook in Helmond, Valkenswaard, Eindhoven en Weert. De naam van het bedrijf korten ze in tot ‘Sligro’. Als het kantoor en het magazijn in de Hezelaarstraat in 1969 uit haar jasje is gegroeid verhuizen ze naar industrieterrein De Dubbelen in Veghel.

Logo van de Sligro op het hoofdkantoor in Veghel (foto: J187B. Bron: Wikimedia, CC BY-SA 4.0)

Logo van de Sligro op het hoofdkantoor in Veghel (foto: J187B. Bron: Wikimedia, CC BY-SA 4.0)

Groei in de genen

Vanaf de jaren zestig blijft de Sligro maar groeien, grotendeels als gevolg van de overnames van  meer dan honderd bedrijven, groot en klein. Het zit in de genen van het bedrijf. Zo nemen ze in 2002 de Emté supermarkten over, in 2004 de foodservice groothandel VEN en twee jaar later een deel van de Edah supermarkten. In 2018 hebben ze trouwens weer genoeg van de Emté en verkopen ze de 130 filialen aan Jumbo en Coop.

In Nederland telt het bedrijf nu zo’n 50 vestigingen van Groningen tot Maastricht. In november 2018 werd in Antwerpen het eerste filiaal over de grens geopend, onder de naam Sligro-ISPC. Naar verwachting gaan Gent en Luik nog volgen. In België hanteert Sligro twee formules: JAVA Foodservice  marktsegmenten als bedrijfscatering en hotelketens en ISPC voor de horeca.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.