Reageer

Henri Wintermans

Eigenlijk heet hij gewoon Harrie. Maar om een wat deftigere indruk te maken laat hij zich als sigarenfabrikant uit Eersel Henri noemen. Waarschijnlijk hebben maar weinig mensen in Nederland ooit een sigaar van Henri Wintermans gerookt. Alle sigaren vinden namelijk hun weg naar het buitenland.

Henri Wintermans

De gebroeders Wintermans

Net als zijn oudere broer Sjaak ziet ook Harrie Wintermans weinig brood in het leven als boer. Ze gaan daarom aan het werk in een sigarenfabriek om de kneepjes van het vak te leren. In 1904 begint zijn broer in Duizel de sigarenfabriek ‘A. Wintermans & Zonen’, vernoemd naar hun vader. Vier jaar later wordt Harrie zijn compagnon. Terwijl Sjaak vooral de hort op is om nieuwe klanten binnen te halen, houdt Harrie in de fabriek toezicht op de sigarenproductie. Ruim een kwart eeuw werken de broers samen in dit familiebedrijf, tot Harrie in 1934 besluit voor zichzelf te beginnen.

De Witte

Samen met zijn zoon Ad opent hij een dorp verderop zijn eigen sigarenfabriek. Aan de Nieuwstraat in Eersel vestigen ze zich in een pand van ‘A. Wintermans & Zonen’. ‘De Witte’ noemen ze hun handelsmerk, naar een zeer populaire film die toen net uit was. De eerste Nederlandstalige geluidsfilm in België.

Ondanks de crisisjaren groeit het nieuwe bedrijf gestaag. Als er in de oorlog niet genoeg tabak voorhanden is maken de sigarenmakers bezems en borstels. In 1943 verhuist de sigarenfabriek naar een nieuw pand.

Wintermans

Henri Wintermans richtte zich in hoofdzaak op de buitenlandse markt, zoals op dit blikje duidelijk te zien is (foto: Wikimedia Commons).

Sigaren voor de export

Na de oorlog komt de productie weer langzaam op gang. Harrie laat zich voortaan Henri noemen, dat klinkt toch wat verfijnder. Hij verandert het handelsmerk De Witte in Henri Wintermans. Zijn sigaren heten voortaan ‘cigars’, want ze storten zich volledig op de export. Zijn zoon Ad vertrekt met koffers vol sigaren naar het buitenland, op zoek naar nieuwe klanten. En met succes, Australië, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn al snel grote afnemers.

Buitenlandse productie en overname

Net als bij veel andere grote sigarenfabrieken groeit de mechanisatie na de Tweede Wereldoorlog. Veel sigarenmakers haken af nu er weinig meer van hun ambacht is overgebleven. Vrouwen nemen hun plaats in op de fabrieksvloer. Net als andere producenten, opent ook Henri Wintermans vestigingen in België.

In 1968 neemt British-American Tobacco (BAT) Henri Wintermans over. In 1984 werken er nog zo’n 325 mensen in Eersel. Wanneer de fabriek haar poorten sluit is onduidelijk.  Maar sinds 1996 is ‘Henri Wintermans Cigars’ een van de ‘brands’ van de Scandinavian Tobacco Group.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.