De Haes Mierlo
De gebroeders De Haes hadden al een fabriek in Eindhoven, maar er is uitbreiding nodig. Zowel de grond als een potentieel aan arbeiders voor de Firma Ignatius De Haes vinden ze in Mierlo. Zo onstaan de Eindhovensche en de Mierlosche Katoen Maatschappij, beide ‘v/h Ign. De Haes’.
Gunstige ligging
De ligging van het Mierlose kavel is gunstig: voor het transport kan zowel het Eindhovens Kanaal als de tram worden gebruikt. In 1916 wordt in korte tijd een fabriek aan de Brugstraat uit de grond gestampt, want de vergunning van het gemeentebestuur bepaalt dat de inrichting binnen zes maanden voltooid en in werking moet zijn.
Het nieuwe bedrijf omvat eerst alleen een twijnderij en een spoelafdeling, later komt er een assembleermachine bij. In 1918 wordt de eerste weverij ingericht. Na de nieuwbouw in 1921 werken er in Mierlo veertig mannen, tweeënveertig vrouwen, tweeëndertig jongens en vijfendertig meisjes.
Begin jaren dertig is de gehele weverij van het bedrijf in Mierlo geconcentreerd en komt er nog een damastweverij bij. Maar dit zijn ook de jaren van diepe economische crisis en hoewel het bedrijf het beter doet dan plaatselijke concurrent Swinkels moet ook De Haes personeel ontslaan.
Mechanisatie
Rond 1950 krijgt De Haes via de Marshallhulp een aantal getouwen. En vanaf 1953 groeit vooral de bontweverij, die in 7 jaar uitgroeit tot de grootste van Nederland. Tegelijk wordt de productie van theedoekenstof verplaatst van Eindhoven naar Mierlo en tevens uitgebreid, mede door overname van de activiteiten van concurrenten.
Weverijchef Piet Lammers werft personeel aan in een plaatselijk café. Het grote verloop onder de vrouwelijke werknemers is wel een probleem: als ze trouwen nemen ze steevast ontslag. Met mechanisatie wordt geprobeerd het tekort aan arbeidsters op te lossen.
Op 19 maart 1958 overlijdt C.E.J. de Haes. Op 25 augustus van hetzelfde jaar wordt de naam gewijzigd in ‘De Haes Textielindustrie NV'. In deze tijd komt zo’n beetje de helft van het personeelsbestand uit Helmond, de rest uit Mierlo. Ook verschijnt nu de eerste ‘gastarbeider’ in de Mierlose fabriek, een werknemer uit Spanje.
Samenwerking
Het bedrijf gaat in 1961 samenwerken met concurrenten Elias en Baekers in de Behti, dat later De Haes Holland gaat heten. De weverijen worden in Mierlo geconcentreerd. Vier jaar later gaat De Haes een samenwerking aan met dertien textielfabrieken in de Koninklijke Nederlandse Textiel Unie (KNTU).
Het vijftigjarig bestaan in 1966 wordt groots gevierd: niet alleen voor werknemers, ook de bevolking van Mierlo is welkom. Dat geeft wel aan hoe belangrijk de fabriek is voor het dorp.
Neergang en ondergang
Concurrentie uit lagelonenlanden leidt in de jaren zeventig in de hele Nederlandse textielindustrie tot malaise. De KNTU gaat in 1973 ten onder. Ook De Haes dreigt in de ondergang meegesleurd te worden, maar wordt gered door overname door de Gamma Holding NV. Er vindt vindt wel een verschuiving in de producten plaats: ‘Mierlo’ gaat vooral gordijnstoffen maken, onder andere voor De Ploeg uit Bergeijk.
De productie van tijken, bont geweven stoffen en thee- en badhanddoeken loopt in deze tijd terug en wordt verplaatst naar elders of overgedaan aan andere bedrijven. Verregaande mechanisatie - een wever bedient aanvankelijk twee getouwen en uiteindelijk twaalf tot vierentwintig – en vele reorganisaties kunnen uiteindelijk geen soelaas bieden en in 1977 wordt de productie geconcentreerd in Eindhoven.
‘Mierlo‘ dient voortaan als opslag, vanaf 1986 onder de vleugels van Hatéma, totdat in 1995 de laatste zes werknemers vertrekken of met vervroegd pensioen gaan.
Het gebouw wordt na de sluiting van het bedrijf nog gebruikt als ‘bedrijvenhotel’. Maar in 2011 wordt het door brand grotendeels verwoest. Nu rest alleen nog herinnering.
Bronnen
Rinie Weijts, De Haes Weverijen Mierlo 1870-1977, in: De Myerlese Koerier, 2012
Textiel in Mierlo: De Haes (https://www.visitgeldropmierlo.nl)
Behti (Wikipedia)
Reacties
Twee keer een foto van 'in de weverij' met Willie Schamper aan het getouw vind ik dubbel op.
Verder mijn complimenten.
Bedankt voor je complimenten, Rinie! Altijd leuk om te horen. Bij mij verschijnt de foto 'In de weverij' hierboven maar één keertje. Misschien dat er iets misging met de weergave op jouw computer of telefoon? We horen het graag als dit nog steeds het geval is.
heb zelf bij de 3 bedrijven mijn opleiding gevolgd. Verschillende fussies mee gemaakt. uit eindelijk terecht gekomen bij Vlisco.
daar tot mijn 57 1/2 gewerkt
Hartelijk dank voor je reactie, M. Matheeuwsen. Hoe heb je je tijd hier ervaren?
Beste Lisette.
Ik kwam van de textiel school en ben begonnen bij Baekers in de Steenstraat in Eindhoven. Toen een opleiding begonnen die heten toen Betex. Toen werd de fusie aangezegd. Dus werd ik ook naar Elias en naar de Haes in Mierlo gestuurd. Om daar op verschillende afdelingen te werken.
Was heel interessant om op alle afdelingen te hebben gewerkt en ook de school erbij.
Tekeningen van de Machines gemaakt en daar kreeg je dan punten voor.
Dat klinkt heel afwisselend en leerzaam, hartelijk dank voor je reactie!