Reageer
45

Torro

Naast de bestaande supermarktformule wordt vanaf eind jaren zeventig ook geëxperimenteerd met nieuwe winkeltypen. Eén daarvan is de Torro, een grote supermarkt met heel veel verse producten, waar je ook nog eens je auto voor de deur kunt parkeren.

Torro

Luxe broertje van de Edah

In 1976 komt het Helmondse Edah concern in handen van de V&D. Met behoud van volledige zelfstandigheid gaan ze verder als Edah BV. Enkele jaren later krijgt de Edah, die graag de goedkoopste wil zijn en toch ook het imago van ‘armeluiswinkel’ heeft, er een luxer broertje bij. Voor de klant die wat meer wil en een dikkere portemonnee heeft.

De eerste Torro supermarkt komt in Tilburg. Wanneer die in de smaak valt bij de consument volgen er meer vestigingen. Voornamelijk in het zuiden (o.a. Helmond, Den Bosch en Tilburg) en in het midden en oosten van het land. De Torro supermarkt is wel drie keer zo groot als de Edah!

Dubbele winkelformule

De Torro verkoopt, naast het ‘standaard’ supermarktassortiment, heel veel verse producten. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. Hier hebben de bakker, slager, groenteman hun eigen winkeltje in de supermarkt, het zgn. ‘shop-in-shop’ concept. Maar de verse producten (groeten, fruit, brood, zuivel, vlees en vleeswaren) liggen ook verpakt in de schappen. De klant kan dus kiezen: bediend worden door het personeel of zelfbediening. ‘We hebben twee soorten supermarkten gewoon aan elkaar geplakt’. Bij sommige Torro winkels zijn er ook nog afdelingen voor verse vis, kant-en-klare traiteursmaaltijden, wild en gevogelte, een bloemist, een slijter en een petit restaurant. Is de leus in het begin nog ‘Torro is goedkoop’, in de loop der jaren verandert die in ‘Torro is niet duur voor wat ze biedt’.

In 1994, als er nog 17 vestigingen zijn, is de winkelformule niet langer levensvatbaar en valt het doek. De Vendex Food Group bouwt de Torro’s om tot o.a. Edah’s.

Reacties

Rinie Vugts zei op 24 september 2020 om 12:33

Torro komt ook uit Helmond en de 1e winkel was in Tilburg op het Wagnerplein. Oosterhout was een veel latere vestiging

Wat jullie vergeten is Basis Markt het goedkopere broertje van Edah. Die formule verkocht geen versproducten maar louter Droge Kruidenierswaren. De formule, het antwoord op Aldi, werd ergens voor 1975 ontwikkeld in Helmond en en bestond in de 90er jaren uit ca 100 winkels. Detailinformatie is aanwezig bij de mensen van het Edah Museum in Helmond wat daar een herstart gaat maken.

Jumbo ontstond inderdaad bij de familie Meurs die ervaring en inspiratie hadden opgedaan bij Torro/ Edah die in hun ontwikkeldrift werden beperkt door moeder Vendex waar oa de warenhuizen toen al aan het geldinfuus hingen.
Van Eerd was een groothandel die de Jumbo van Jan en Anita Meurs beleverde.

BHIC Mariët zei op 25 september 2020 om 11:19

Bedankt Rinie, voor je waardevolle aanvulling bij ons verhaal. Goed dat je inderdaad de Basis Markt nog noemt. Onze website is zeker nog in ontwikkeling en staat open voor aanvullingen. We nemen als we zover zijn dan ook graag contact op met dit museum.

J.v. gijzen zei op 29 oktober 2021 om 15:13

Ook in Den Helder was een torro

BHIC Hilde zei op 1 november 2021 om 12:39

Leuk dat zo'n winkel met Brabantse wortels en voornamelijk een zuidelijk werkgebied toch helemaal in Den Helder een vestiging had zitten. Bedankt voor het delen, J. v. Gijzen!

Rinie Vugts zei op 1 november 2021 om 13:06

En niet alleen Torro had Brabantse roots. Het was onderdeel van het Helmondse Edah concern waar ook Basismarkt, Dagmarkt en nog een twintigtal andere winkelformules in Nederland Belgie en Frankrijk uit voortkwamen. Vanaf 12 november 2021 kan iedereen terecht in het Edah museum waar de historie van het dagelijkse boodschappen doen te aanschouwen is aan de hand van de geschiedenis van dit grootste Helmondse bedrijf ooit

BHIC Hilde zei op 2 november 2021 om 10:08

Bedankt voor het delen Rinie! Een mooie aanvulling voor wie nog dieper het verleden van de Edah en aanverwante winkels in wil duiken. 

Roy Kroesen zei op 29 maart 2022 om 16:48

Ook in Geleen heeft een Torro gelegen achter de cityflat met een klein restaurantje dat aan de parkeerplaats gevestigd was , ik dacht tot ergens in de jaren '90. Toen de Edah het grote filiaal in het centrum opende sloot de torro hier zijn deuren, het pand staat er nog en hier zit nu een Fit for Free in. Het restaurant is er nog steeds

BHIC Mariët zei op 30 maart 2022 om 15:37

Bedankt voor je aanvulling Roy. Was deze Torro ook gevestigd in een enorm groot pand?

Roy Kroesen zei op 31 maart 2022 om 00:58

Dit is best een groot pand en voor die tijd was het de grootste supermarkt in de buurt. Het pand is op google maps te zien, Cityflat 36 Geleen. Het pand waar Fit for Free op staat was destijds de Torro en de ingang is nagenoeg onveranderd.

Met vriendelijke groet,

Roy

BHIC Mariët zei op 31 maart 2022 om 13:20

Wat leuk dat het eigenlijk dus niet zo heel veel veranderd is en groot genoeg is om er een hele fitness-school in te huisvesten.

 

Lana zei op 6 April 2022 om 16:29

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik elke donderdag avond samen met mijn vader bij de torro in Nijmegen duckenburg de boodschappen ging halen...
Jeetje konden we haar even terug in de tijd,,,, wat mis ik mijn vader en de bezoekjes aan de torro....

BHIC Mariët zei op 6 April 2022 om 19:44

Wat een mooie herinnering Lana, aan je vader én aan de Torro. Ik denk dat je af en toe ook best eens wat extra mocht uitzoeken van je vader ? :)

Marco zei op 15 december 2022 om 19:25

Zover ik me nog kan herinneren was er ooit ook een Torro in Drachten. Naar ik meen aan het Raadhuisplein. Als deze exacte locatie inderdaad klopt, is daar later in de jaren 80/90 een filiaal van Nieuwe Weme supermarkten ( ook al een verloren keten, waar ik jaren voor heb mogen werken, ) in gevestigd.

Marco zei op 15 december 2022 om 19:34

Was voor Torro dus een Vendet winkel. En wel een Super Vendet winkel. De Torro in Drachten klopt dus wel. Nu de exacte locatie nog :) Gezien de grootte van 3000m2 is het waarschijnlijk op een andere locatie geweest. Of het is zo dat er een deel van het pand gebruikt is.

Nieuwe Weme Emmakade was het pand met het grootste VVO van de NW organisatie. Te weten 2500m2. De laatste week voordat deze winkel werd omgebouwd tot Konmar in 2001, was de weekomzet 1.2 miljoen gulden!! Een week na de ombouw was de omzet dramatisch gedaald naar krap aan 5 ton.

Drachten kreeg de eerste Super Vendet. Dit was een supermarkt met meer dan 3000 vierkante meter in oppervlak.

BHIC Lisette zei op 16 december 2022 om 20:07

Hartelijk dank voor je reacties, Marco! Leuk om hier ook wat over de Torro in Drachten te lezen. Ook een enorme locatie, gezien de gigantische weekomzet!

Michael zei op 22 januari 2023 om 23:59

Ha wat grappig, ik herinner me wel het lettertype maar niet de stier erbij.
In Enschede heeft er ook ooit eentje gestaan welke ik me nog maar vrij vaag kan herinneren. Ik was denk ik 5 ofzo?
Ik geloof dat die al eerder dan '94 is omgebouwd naar een edah formule.

BHIC Hilde zei op 23 januari 2023 om 10:54

Bedankt voor het delen, Michael!

Erik den boer zei op 24 maart 2023 om 07:30

De Torro in Tilburg zat waar nu de grote Albert Heijn zit. Jan Heijnsstraat. Ik kwam er begin jaren 80. Weer eens wat anders dan de VeeGee in Udenhout.

BHIC Hilde zei op 27 maart 2023 om 13:39

Bedankt Erik! Leuk om te horen dat het gebouw dan toch een supermarkt is gebleven! Waren beide winkels (de Torro in Tilburg en de VeeGee in Udenhout) trouwens heel erg verschillend?

Jeroen zei op 20 April 2023 om 23:30

In - als ik me niet vergis het jaar 1986 - ging in het centrum van Hengelo (Ov) het winkelcentrum "de Thiemsbrug" open. De bedoeling was toen om in het winkelcentrum ook een vestiging van V&D te krijgen, daar Almelo en Enschede ook al lang een V&D hadden. V&D zag toen echter af van een vestiging in Hengelo (Ov). V&D in Hengelo is er pas gekomen eind 1998, elders in het centrum van Hengelo. In het winkelcentrum de Thiemsbrug is toen gelijk bij opening ook een Torro-supermarkt geopend, op de Begane Grond. van het winkelcentrum In de jaren '90 verdween deze supermarkt al weer uit "de Thiemsbrug". Een Albert Heijn is er toen voor in de plaats gekomen, die er nu nog steeds zit. Overigens, het winkelcentrum "de Thiemsbrug" staat nu op de nominatie om in 2024 gesloopt te gaan worden. Hier komt nieuwbouw met winkels (maar dan minder m2 winkeloppervlakte) en woningen voor in de plaats.

Waar ook een Torro-supermarkt moet hebben gezeten, is op de Veentjes in het centrum van Doetinchem. Hier zat volgens mij eerst een Vendet (junior-warenhuisformule van V&D). Deze Vendet in Doetinchem kon echter niet "opboksen" tegen het toenmalige grote Doetinchemse warenhuis Huls, dat aan de Hamburgerstraat (hoofdwinkelstraat van Doetinchem) zat en een veel groter warenhuis was. De Vendet in Doetinchem is toen als ik me niet vergis een Torro-supermarkt geworden (en later een Edah en daarna een C1000 en nu gesloopt).

BHIC Hilde zei op 21 April 2023 om 13:24

Dankjewel Jeroen, voor deze informatie over de Torro in Hengelo en de Torro in Doetinchem! Ben je bij beide winkels zelf ook geweest, of ken je deze winkels alleen via-via?

Jeroen zei op 21 April 2023 om 14:11

De Torro in Hengelo ben ik geloof ik een keer geweest. Toen hij net geopend was. De Torro in Doetinchem heb ik als kind een keer van buiten gezien. Deze lag namelijk ook een beetje achteraf in het centrum van Doetinchem, een beetje buiten het kernwinkelgebied van Doetinchem. Maar het logo met die stier herinner ik mij nog zeer goed. Torro was onderdeel van het grote Vendex International concern, waar ook de V&D en de Edah onderdeel van waren. Net als de Dagmarkt supermarkt.

BHIC Lisette zei op 21 April 2023 om 20:17

Bedankt voor deze toelichting, Jeroen. Wat leuk dat je je dit allemaal zo goed kunt herinneren.

Tony Reith zei op 7 mei 2023 om 19:12

Voor de electra installatie annex verlichting in de Torro Hengelo kregen wij de opdracht, alsook ook voor meerdere Edah's , Basismarkten en Torro's

Rinie Vugts zei op 7 mei 2023 om 20:09

Reactie op Erik den Boer 24 maart;

Op de Jan Heinstraat in Tilburg zat geen Torro maar een Miro. Torro zat indertijd op het Wagnerplein in Tilburg. Miro was de grootschalige winkelformule van Albert Hein waarvan ze er stuk of 8 meer hadden bij Albert Hein. Later kwam op die plek inderdaad de AH-XL die er nu nog steeds zit.

Jeroen zei op 8 mei 2023 om 00:17

Reactie op Rinie Vugts op 7 mei 2023:

De Miro heeft ook in Enschede-Oost gezeten (wijk Velve-Lindenhof) en was inderdaad een formule van de Albert Heijn. In Enschede is deze winkel toen ook omgebouwd naar een Albert Heijn XL ;-) Dits is nu de Albert Heijn - XL dus - aan de Noord-Eschmarkerrondweg. Het winkelcentrum waarin deze Albert Heijn XL in Enschede zit, heet nog steeds “Miro-Center”, verwijzend naar de Miro die hier destijds in heeft gezeten :-)

BHIC Lisette zei op 9 mei 2023 om 14:20

Hartelijk dank voor jullie reacties, Tony, Rinie en Jeroen! Wat leuk om meer te lezen over de Miro en dat deze een vergelijkbare ontwikkeling heeft gehad in Tilburg en Enschede.

Deborah zei op 28 mei 2023 om 21:20

Vroeger hadden we een torro in Hellevoetsluis. Kan niet wachten om weer naar een torro te gaan. Was een fijne supermarkt

BHIC Hilde zei op 30 mei 2023 om 15:23

Bedankt voor je reactie Deborah! Leuk om te horen dat er in Hellevoetsluis ook een Torro was. Ook fijn dat je er zulke goede herinneringen aan hebt dat je graag nog eens een Torro zou willen bezoeken. Wel heel jammer dat dit niet meer kan, omdat er geen Torro's meer bestaan..

Michiel van Hapert zei op 3 september 2023 om 15:58

Een filiaal van de Torro zat ook in Eindhoven in Winkelcentrum Woensel. Nu zit in dat pand een forse Albert Heijn. In die tijd kon je inderdaad je auto voor de deur kwijt (gratis parkeren).

Nu heet dat winkelcentrum “WoensXL” en gratis parkeren is helaas niet meer.

BHIC Lisette zei op 5 september 2023 om 12:01

Hartelijk dank voor je reactie, Michiel! Jammer dat je tegenwoordig niet gratis meer kunt parkeren op die locatie. 

Simon zei op 22 december 2023 om 19:32

Torro zat ook in Zwijndrecht, winkelcentrum Walburg. Eerste herinnering van mij is op zaterdag met papa boodschappen doen. Later, na de verhuizing naar de oude Vendet, ben ik in avondvulploeg gaan werken. Een paar jaar nadat de winkel Konmar werd, ben ik vertrokken.

BHIC Mariët zei op 27 december 2023 om 10:19

Dank Simon, voor je reactie. Wat leuk om te lezen dat de Torro dus ook in Zwijndrecht gezeten heeft. En dat je er zelfs gewerkt hebt. Waren het lange avonden ?

Simon zei op 28 december 2023 om 18:19

Het waren lange, maar ook leuke avonden. Een kleine hechte ploeg waarmee we veel werk verzetten. Ik denk er met plezier aan terug, ook aan mijn tijd in de slagerij.

BHIC Mariët zei op 29 december 2023 om 14:12

Mooie herinnering Simon, leuk om te lezen dat je er zó op terugkijkt en het als een hechte ploeg hebt ervaren. Ik hoop dat de vulploegen van tegenwoordig dat ook zo ervaren.

Jeron zei op 19 januari 2024 om 22:22

Deze winkel zat ook in hoogezand ik weet het nog goed dat ik daar als klein kind kwam

BHIC Lisette zei op 23 januari 2024 om 10:45

Wat leuk dat je je de Torro in Hoogezand nog kunt herinneren, Jeron. Hartelijk dank voor je reactie. Weet je misschien nog welk soort producten jullie daar kochten?

joop spellings zei op 15 April 2024 om 12:29

toro met een T betekend = stier maar met twee TT iets anders is dat bewust zo gespelt ?

joop spelling zei op 15 April 2024 om 12:36

ik bedoelde toro met een R in plaats van twee RR n erin . dit woord betekend : stier .

Rinie Vugts zei op 15 April 2024 om 15:23

De merknaam Toro was al bezet door een fabrikant van grasmaaiers.

Torro klonk krachtiger en had als voordeel dat men geen Tooroo zou gaan zeggen.

Zo werken die dingen

BHIC Lisette zei op 16 April 2024 om 10:54

Ah vandaar! Hartelijk dank voor deze duidelijke toelichting, Rinie.

a.c.j. lucassen zei op 21 mei 2024 om 12:50

Het hele Laurens concern waar Edah,Torro,basismarkt onder vielen is om zeep geholpen door wanbeleid op directie niveau

rinie Vugts zei op 21 mei 2024 om 15:23

A.c.j. Lucassen:

Torro, Basis Mark en Dagmarkt sneuvelden als winkelformule al onder Vendex (V&D) voor Laurus tot stand kwam. Daarna kwam onder de Laurus directie de samenvoeging van alle formules binnen het concern naar Konmar wat een historische blunder was die iedereen met gezond verstand kon zien aan komen.

Daarna werd de zaak weer teruggedraaid naar 3 formules waaronder EDAH die haar vertrouwde positie als lage prijzen winkel weer kon gaan innemen. Toen ze op die weg zaten en ook substantiële winstcijfers leverden besloot Laurus dit -enige- kroonjuweel te verkopen aan Sperwer (Plus) en Sligro (Emtee). Zij splitsten het op en ook deze vertrouwde Helmondse naam met circa 300 winkels verdween uit het straatbeeld. Wat er nog van over is is het EDAH-Museum in Helmond wat een niet alleen een boeiend beeld geeft van de historie van het EDAH concern maar ook van hoe men vroeger de dagelijkse boodschappen deed: www.edahmuseum.nl . Ook Torro is hier terug te vinden

Roger zei op 15 juni 2024 om 15:50

In Brunssum hier in het zuiden van Limburg zat ook en Torro in Winkelcentrum de Parel, de winkel was best groot ook. Weet niet meer precies wanneer, maar daarna veranderde de Torro in de Edah waaar ze naar een paar jaar verhuisde naar centraal in het centrum, om te veranderen in Jan Linders en nu sinds kort dit jaar zijn overgegaan in Albert Heijn.

BHIC Lisette zei op 19 juni 2024 om 10:29

Bedankt voor je reactie, Roger. De geschiedenis van de Torro in Brunssum lijkt overeen te komen met het verhaal van Rinie hierboven (waarvoor nog onze dank, Rinie). 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.