Reageer
2

Mars

Sinds 1962 heeft het Amerikaanse bedrijf Mars Inc. ook een chocoladefabriek op Nederlandse bodem. In Veghel om precies te zijn, vanwege de strategische ligging, centraal tussen Noord-Frankrijk, Duitsland en de Benelux. De fabriek in Veghel is de grootste chocoladefabriek ter wereld en ze verdienen er goed aan. De familie Mars is namelijk een van de rijkste families van de VS.

Mars

Het snoepen is er met de paplepel ingegoten

Frank Mars heeft als kind polio. Omdat hij niet naar school kan lopen geeft zijn moeder hem thuis les. Terwijl hij met zijn neus in de boeken zit leert zijn moeder hem ook hoe je zoetwaren in chocolade kunt dippen. Het snoepen is er met de paplepel ingegoten.

In 1911, als hij 18 jaar is, maakt hij thuis aan het aanrecht boteroliesnoepjes om op straat te verkopen. Een kleine tien jaar later begint hij zijn eerste snoepfabriek ‘The Nougat House’, waar hij verschillende soorten chocoladerepen maakt. Zijn zoon Forrest adviseert hem om ook zachte noga in de melkchocoladereep te stoppen. De Milky Way is geboren.

Snickers, Milky Way en meer

Het bedrijf groeit en Frank verhuist met zijn familie naar Chicago om daar een tweede fabriek te openen. Hier lanceren ze in 1930 de Snickers. Korte tijd later verhuist zijn zoon Forrest naar Engeland. Frank geeft hem een zak met geld en het recept van de Milky Way, waarmee Forrest in Engeland zijn eigen chocoladefabriek kan beginnen. In Engeland maakt hij Milky Ways en brengt ze op de markt onder de naam Mars. De Milky Way zoals we die in Europa kennen (dus zonder karamel) heet in de VS de 3 Musketeers.

Fabriek in Veghel

Net als de fabriek in Veghel in 1963 klaar is slaat het noodlot toe. Vlak voor de opening ontstaat er een brand die de gloednieuwe fabriek met de grond gelijk maakt. In negen maanden tijd stampen ze een nieuwe fabriek de grond uit en al snel rollen de eerste Marsrepen van de lopende band af.

In 1964 koopt Forrest Mars het bedrijf van zijn vader over en breidt het uit tot een imperium. Met dierenvoeding (Whiskas, Cesar en Sheba), rijst (Uncle Bens) en natuurlijk de bekende gevulde chocoladerepen, waaronder ook de Bounty, Twix, Maltesers, Celebrations en Balisto.

In 1980 neemt de familie Mars ook het bedrijf Koen Visser over. Hiermee worden de fabrieken in Oud-Beijerland en het merk Suzi Wan eigendom van Mars Inc. Het bedrijf gaat verder onder de naam Masterfoods.

Zodoende heeft Mars nu twee productielocaties in Nederland. In Veghel waar ze zoetwaren produceren (1200 werknemers) en in Oud-Beijerland (250 werknemers) waar ze voeding, met name de sauzen van Uncle Bens, maken.

Reacties

Joop Dobber zei op 31 januari 2022 om 12:19

Het staat in mijn geheugen gegrift.
Ik vergeet nooit meer dat ik als 14-jarige jongen daar vakantiewerk heb verricht als electriciën.
De fabriek was toen net open en als je er binnen rondliep rook alles zo zoet dat heel je verlangen naar snoep meteen over was.
De pinda’s waar Treets van werden gemaakt was het enige waar ik wel eens ‘n handje van nam.
‘S-avond als je naar huis ging mocht je altijd een zak snoep mee naar huis nemen met beschadigde verpakkingen.
Dit alles zal rond 1965 geweest zijn.
Denk er nog graag aan terug.

Joop Dobber

BHIC Hilde zei op 1 februari 2022 om 08:34

Joop, heel erg bedankt voor het delen van jouw werkervaring bij deze fabriek. Heel interessant om te lezen! Dat de geur die er hing je eetlust ontnam, kan ik me heel goed voorstellen. Maar goed ook, anders is het wel heel verleidelijk om de hele dag tussen de chocoladerepen te staan!

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.