Reageer
6

Holland Foodz

Geen kermis is compleet zonder een oudhollandse snoepkraam. Met suikergoed in alle kleuren, vormen en maten die je maar kunt bedenken. Zoals kaneel- en zuurstokken, ruitvormige nougatblokken, lolly’s en wijnballen. Dit oudhollandse snoep maken ze bij Holland Foodz in Oosterhout, de grootste snoepfabriek van de Benelux. Op traditionele wijze en volgens ambachtelijk recept, precies zoals 125 jaar geleden.

Oosterhoutse kaneelstok

De suikerstroop koken ze in koperen pannen op open vuur en het deeg kneden ze met de hand. De Oosterhoutse kaneel- en zuurstokken, drop- en pepermuntkussentjes en boterwafeltjes worden tegenwoordig nog steeds op ambachtelijk manier bereid volgens de originele recepten.

Het bedrijf gaat terug tot 1894, wanneer Pieter Aarden in Oosterhout een suikerwerkfabriek opricht. Hij is niet de enige suikerbakker in het dorp. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat Oosterhout in die tijd omgeven is door uitgestrekte suikerbietenvelden zo ver als het oog reikt. Piet is een echte ambachtsman en de grondlegger van de ‘Oosterhoutse kaneelstok’. Een zachte kaneelstok van 24 cm lang met ook nog een laag kaneelpoeder aan de buitenkant. In zijn fabriek maakt hij naast kaneelstokken ook ander snoepgoed waaronder karamellen, chocoladefiguren, zuurstokken, schuimpjes en spekjes. Wanneer zijn zonen het bedrijf van hun vader overnemen gaan ze verder onder de naam ‘P. Aarden & Zonen’.

Naar de concurrent

In 1960 komt het bedrijf in handen van een concurrent, de Oosterhoutse suikerwerkfabriek van de Wed. P. Geerts en Co. Zij hebben voornamelijk kermisexploitanten als klanten waar ze zuur- en kaneelstokken en wijnballen voor produceren.
Tien jaar later werkt Rens Joosen bij Geerts als bedrijfsleider. Hij signaleert nieuwe afzetmarkten voor de suikerwaren. De enigszins behoudende familie Geerts ziet echter niets in het aanboren van nieuwe markten. Daarom trekt Joosen in 1978 de stoute schoenen aan en begint zelf een suikerwarenfabriek onder de naam ‘Rens Joosen Suikerwerken’. Zijn eerste product is de Oosterhoutse kaneelstok, maar de wijnballen, zuurstokken en lolly’s volgen al snel. Elk jaar brengt hij weer nieuwe producten op de markt met een andere smaak, vorm of kleur. Suikerstokken, kaneelkussentjes, nougatblokken en diverse soorten lolly’s. Naast kermisexploitanten bestaat zijn klantenbestand uit zoetwarengroothandels in binnen- en buitenland, pretparken, snoepwinkels en grote winkelketens zoals Hema, V&D en Makro.

Holland Foodz

Bij ‘Rens Joosen Suikerwerken’ werken gemiddeld zo’n 35 mensen. Het bedrijf groeit, mede door enkele overnames van suikerwerkfabrieken. Waaronder zijn voormalige werkgever suikerwerkenfabriek Geerts! Maar ook de Haarlemse nougatfabriek ‘Willem Stuvé’. Hier maken ze nougat volgens het aloude recept van Willem Stuvé uit 1870, dat hij ontwikkelde als kok in het Franse Montelimar. Zijn zoon reist jarenlang met een nougatkraam alle kermissen af en is een begrip in de kermiswereld.

In 2006 begint Jan Harm Spijkervet met Holland Foodz. Als ‘Rens Joosen Suikerwerken’ in 2011 in de financiële problemen raakt koopt Spijkervet het bedrijf. Een jaar later verhuist de fabriek van de de Havenweg naar de Karolusstraat, waar in 2013 een 30 m. hoge kaneelstok wordt geplaatst. Ook in 2012 neemt hij DéTé Suikerwerken (sinds 1876) over, dat afzetmarkten heeft in Scandinavië, Duitsland en België. Daarmee wordt Holland Foodz marktleider in kermissnoep, de grootste producent van oud-Hollands snoep in de Benelux. Joosen blijft betrokken als adviseur en bewaakt de recepturen en kwaliteit van de producten.

Nog steeds ambachtelijk

Elk jaar verlaten 80 miljoen lolly’s en 17 miljoen zuur- en kaneelstokkende fabriek, nog steeds gemaakt volgens de aloude ambachtelijke productiemethoden en met dezelfde natuurlijke ingrediënten als Piet Aarden in 1894 gebruikte. Volledig plantaardig en gecertificeerd en daarom voorzien van het keurmerk 'Vegan'. Zij vinden hun weg naar kermisexploitanten en pretparken in heel Europa.

Op 25 september 2020 opende Holland Foodz het Experience Center de Kermis Snoepfabriek bij de fabriek in Oosterhout. Bezoekers kunnen hier voor het eerst zien hoe kermissnoep wordt gemaakt. Bij die gelegenheid kreeg het bedrijf tevens het predicaat 'Hofleverancier' uitgereikt.

Logo Kermis Snoepfabriek (bron: Holland Foodz)

Logo Kermis Snoepfabriek (bron: Holland Foodz)

Reacties

dirk zei op 19 April 2021 om 12:26

goeden middag heeft u nog trekdrop

BHIC Mariët zei op 19 April 2021 om 14:38

Bedankt voor je reactie Dirk. Is dat niet nog gewoon in de winkel te koop?
 

carlie klaassen zei op 6 juni 2023 om 21:34

we hebben op de kermis in blerick met pinksteren 4 grote kaneelstokken gekocht. De stokken blijken keihard en niet te eten. We hadden ons er zo op verheugd. Zonde van het geld

BHIC Lisette zei op 7 juni 2023 om 09:17

Dat is inderdaad heel jammer, Carlie. Bedankt voor je reactie. Hebben jullie vroeger op de kermis ook vaak kaneelstokken gekocht?

Gerda Welgraven zei op 6 februari 2024 om 16:20

Goedemiddag,

Wij zijn 3 moeders uit Amersfoort en willen heel graag een eindfeest organiseren voor onze voetbalvereniging KVVA. Dit is een mooie vereniging in een arbeiderswijk. Onze leden bestaan uit mensen uit verschillende culturen met een grote en kleine portemonnee. Kvva bestaat volgend jaar 85 jaar. Dit jubileum willen wij combineren met een mooi eindfeest. Een eindfeest voor al onze leden. Een mooie dag met springkussens, allerlei activiteiten, een voetbaltoernooi en aansluitend een barbecue. Om ervoor te zorgen dat iedereen hier aan mee kan doen, dus ongeacht een grote of kleine portemonnee, zijn wij aan het proberen om zo veel mogelijk sponsorgeld bij elkaar te krijgen. Zie bijgaande brieven. Maar ook zijn wij allerlei acties aan het bedenken om zo ook geld bij elkaar te sprokkelen. Wij willen o.a. een loterij organiseren en een bingo, maar daar hebben wij prijzen voor nodig. Daarom de brutale vraag;
Zou u ons willen helpen door iets lekkers te sponsoren? Iets om aan de kinderen uit te delen, of iets wat wij kunnen gebruiken bij de bingo of loterij? Maakt niet uit wat, wij zijn overal blij mee.Wij zullen u enorm dankbaar zijn.

Sponsoring van het eindfeest biedt voor u de uitgelezen kans tot het vergroten van de
naamsbekendheid van uw onderneming. Denk aan logovermelding op de website en/of de
presentatie van de door u aangeleverde reclame materialen.

Mocht u overwegen om een bedrag te storten, maak niet uit hoeveel, wij zijn echt overal blij mee. Dan kunt u bijgaande formulieren gebruiken of gewoon even een mailtje sturen.

Nogmaals, wij zijn echt overal blij mee.

Met feestelijke groet,
Het bestuur van eindfeest KVVA

Jacqueline van den Brom, Ingrid Brouwer en Gerda Welgraven

BHIC Lisette zei op 7 februari 2024 om 09:54

Wat een mooi initiatief, Jacqueline, Ingrid en Gerda! Helaas kunnen wij als Brabantse organisatie hieraan niets bijdragen. Je zou het eens na kunnen vragen bij Archief Eemland in Amersfoort (https://www.archiefeemland.nl/). Veel succes met de organisatie van jullie jubileum!

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.