Reageer
6

Torro

Naast de bestaande supermarktformule wordt vanaf eind jaren zeventig ook geëxperimenteerd met nieuwe winkeltypen. Eén daarvan is de Torro, een grote supermarkt met heel veel verse producten, waar je ook nog eens je auto voor de deur kunt parkeren.

Torro

Luxe broertje van de Edah

In 1976 komt het Helmondse Edah concern in handen van de V&D. Met behoud van volledige zelfstandigheid gaan ze verder als Edah BV. Enkele jaren later krijgt de Edah, die graag de goedkoopste wil zijn en toch ook het imago van ‘armeluiswinkel’ heeft, er een luxer broertje bij. Voor de klant die wat meer wil en een dikkere portemonnee heeft.

De eerste Torro supermarkt komt in Tilburg. Wanneer die in de smaak valt bij de consument volgen er meer vestigingen. Voornamelijk in het zuiden (o.a. Helmond, Den Bosch en Tilburg) en in het midden en oosten van het land. De Torro supermarkt is wel drie keer zo groot als de Edah!

Dubbele winkelformule

De Torro verkoopt, naast het ‘standaard’ supermarktassortiment, heel veel verse producten. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. Hier hebben de bakker, slager, groenteman hun eigen winkeltje in de supermarkt, het zgn. ‘shop-in-shop’ concept. Maar de verse producten (groeten, fruit, brood, zuivel, vlees en vleeswaren) liggen ook verpakt in de schappen. De klant kan dus kiezen: bediend worden door het personeel of zelfbediening. ‘We hebben twee soorten supermarkten gewoon aan elkaar geplakt’. Bij sommige Torro winkels zijn er ook nog afdelingen voor verse vis, kant-en-klare traiteursmaaltijden, wild en gevogelte, een bloemist, een slijter en een petit restaurant. Is de leus in het begin nog ‘Torro is goedkoop’, in de loop der jaren verandert die in ‘Torro is niet duur voor wat ze biedt’.

In 1994, als er nog 17 vestigingen zijn, is de winkelformule niet langer levensvatbaar en valt het doek. De Vendex Food Group bouwt de Torro’s om tot o.a. Edah’s.

Reacties

Rinie Vugts zei op 24 september 2020 om 12:33

Torro komt ook uit Helmond en de 1e winkel was in Tilburg op het Wagnerplein. Oosterhout was een veel latere vestiging

Wat jullie vergeten is Basis Markt het goedkopere broertje van Edah. Die formule verkocht geen versproducten maar louter Droge Kruidenierswaren. De formule, het antwoord op Aldi, werd ergens voor 1975 ontwikkeld in Helmond en en bestond in de 90er jaren uit ca 100 winkels. Detailinformatie is aanwezig bij de mensen van het Edah Museum in Helmond wat daar een herstart gaat maken.

Jumbo ontstond inderdaad bij de familie Meurs die ervaring en inspiratie hadden opgedaan bij Torro/ Edah die in hun ontwikkeldrift werden beperkt door moeder Vendex waar oa de warenhuizen toen al aan het geldinfuus hingen.
Van Eerd was een groothandel die de Jumbo van Jan en Anita Meurs beleverde.

BHIC Mariët zei op 25 september 2020 om 11:19

Bedankt Rinie, voor je waardevolle aanvulling bij ons verhaal. Goed dat je inderdaad de Basis Markt nog noemt. Onze website is zeker nog in ontwikkeling en staat open voor aanvullingen. We nemen als we zover zijn dan ook graag contact op met dit museum.

J.v. gijzen zei op 29 oktober 2021 om 15:13

Ook in Den Helder was een torro

BHIC Hilde zei op 1 november 2021 om 12:39

Leuk dat zo'n winkel met Brabantse wortels en voornamelijk een zuidelijk werkgebied toch helemaal in Den Helder een vestiging had zitten. Bedankt voor het delen, J. v. Gijzen!

Rinie Vugts zei op 1 november 2021 om 13:06

En niet alleen Torro had Brabantse roots. Het was onderdeel van het Helmondse Edah concern waar ook Basismarkt, Dagmarkt en nog een twintigtal andere winkelformules in Nederland Belgie en Frankrijk uit voortkwamen. Vanaf 12 november 2021 kan iedereen terecht in het Edah museum waar de historie van het dagelijkse boodschappen doen te aanschouwen is aan de hand van de geschiedenis van dit grootste Helmondse bedrijf ooit

BHIC Hilde zei op 2 november 2021 om 10:08

Bedankt voor het delen Rinie! Een mooie aanvulling voor wie nog dieper het verleden van de Edah en aanverwante winkels in wil duiken. 

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.