Reageer
23

Van Melle

Veel zeeën hebben de snoepjes van de familie Van Melle bevaren. Mentos, maar ook Fruitella, is in vele uithoeken van de wereld te koop. Ze verwijzen er graag naar als de Coca-Cola onder de snoepjes. In 1984 strijkt de snoepfabriek van Van Melle neer in Breda, in een straat met de toepasselijke naam ‘Zoete Inval’.

Van Melle

Snoepjes en koekjes van drie broers

Schuin tegenover zijn vaders bakkerij in Breskens begint Izaak van Melle in 1900 een suikerwarenfabriek. Hij houdt het handwerk al snel voor gezien en gaat machinaal snoep maken. Ook Belgische suikerballetjes rollen uit zijn machines. Die zijn in de winkel van zijn vader razend populair.  

Samen met zijn broers start hij in 1912 de NV ‘Van Melle’s fabriek van Suikerwerken’. Vanaf het begin exporteren ze al een groot deel van hun snoep naar ver gelegen bestemmingen. In het buitenland zijn ze bekend als ‘Van Melle’s Confectionary Works’. Ze verpakken de snoepjes in rijk bedrukte bussen en blikken met daarop hun bedrijfslogo, een arend.  

Beide directeuren, Izaak en Pierre van Melle, trekken hun broer Machiel aan om de productie van wafels en biscuits op zich te nemen. Zijn specialiteit is het Mariakaakje. Tegenwoordig gewoon een droog en enigszins saai biscuitje, maar destijds een heerlijk koekje.

Buitenlandse recepten

Bij de ontwikkeling van nieuwe snoepjes laten ze zich graag inspireren door recepten van buiten de landsgrenzen. In Engeland ontdekken Izaak en Pierre in 1926 een smaakvolle zoete lekkernij: de toffee. Eenmaal thuis gaan de Van Melles zelf aan de slag. Ze maken vanille- , drop- en advocaattoffees en witte zure ijsbeertjes. De toffees komen afzonderlijk verpakt in vetvrije papiertjes uit de machines. Het snoep vindt zijn weg naar alle uithoeken van de wereld. Van Melle doet dan al ruim 100 havens in de wereld aan, waaronder in Nederlands-Indië, Zuid-Afrika, Zanzibar, Noord-Afrika, Griekenland en Klein-Azië.

In 1932 kopen de broers Van Melle in Krakau (Polen) de rechten om een zachte vruchtencaramel én een pepermuntcaramel met een dragee-laagje te mogen produceren. Uit deze kauwbonbons ontstaan later de beroemde Fruittella en Mentos. Het assortiment van Van Melle bestaat dan inmiddels uit zo’n  90 soorten biscuits, 50 soorten wafels en 176 soorten drops (zuurtjes).

Eigen vliegtuig

Met afzetmarkten tot ver over de landsgrenzen heb je natuurlijk ook degelijk vervoer nodig. In 1935 kopen ze als eerste Nederlandse onderneming een speciaal bedrijfsvliegtuig, de 'Dubbele Arend' genoemd. Ook klanten kunnen er een rondvlucht in maken, zij moeten hiervoor wel eerst de bonnen uit de snoepblikken sparen.

Reclameboekje uit oktober 1935 van Van Melle (bron: Zeeuwse Ankers)

 

Naar Rotterdam

In de oorlogsjaren stagneert de productie. Een bombardement aan het eind van de oorlog legt de fabriek ook nog eens in puin. Ze besluiten naar Rotterdam te verhuizen en openen daar in 1950 een nieuwe suikerwarenfabriek.
Het assortiment is inmiddels veel te uitgebreid en om kosten te besparen wordt er flink in gesneden.   
Vanaf de jaren zestig neemt het succes van de rollen Fruitella en Mentos een enorme vlucht. Internationale afzetmarkten worden nog belangrijker, meer dan driekwart van al het snoep exporteren ze. Om ook in Italië de Van Melle snoepjes aan de man te brengen gaan ze samenwerken met de Italiaanse snoepfabrikant Perfetti.

Zoete Inval

Het bedrijf blijft groeien. Omdat er in Rotterdam is niet voldoende ruimte is om uit te breiden verhuist het bedrijf in 1984 naar Breda. Er werken dan zo’n 650 mensen. In de jaren daarna breidt Van Melle het assortiment verder uit door de overname van Gebr. Verduijn, Look-O-Look en Peco. Izaak van Melle, inmiddels de derde generatie, gaat in de jaren negentig als een van de eerste Nederlandse bedrijven bewust ‘duurzaam’ produceren. De fabriek in Breda gaat over op groene stroom, krijgt zonnepanelen op het dak en scheidt afval.

Wereldwijd is Mentos ondertussen een veel gegeten snoepje, ze noemen het graag de Coca-Cola onder de snoepjes. Dat is de reden dat Perfetti in 2001 Van Melle overneemt. Niet iedereen in de familie Van Melle is daar blij mee. Volgens Izaak heeft hij weinig keus. Of vrijwillig verkopen aan Perfetti waar ze al mee samenwerken of slachtoffer worden van een vijandige overname.

De fabriek in Breda blijft draaien maar krijgt een nieuwe naam op de gevel: Perfetti Van Melle. De zoete snoepgeur is nog dagelijks te ruiken rondom Zoete Inval 20.

Reacties

Ger van den Heuvel zei op 7 januari 2021 om 18:09

Hallo Izaak. Er zijn vele generaties voorbij gegaan. Toch hoe lang geleden ook blijft de naam (Gideon) en Izaak in mijn geheugen staan. De vele speel minuten uren met modelbouw maar ook wat ik nu besef de voortreffelijke opvoeding die jou en je broers mochten ontvangen. Je moeder was een engel en je vader een ondeugd. Niet verkeerd bedoeld. Nu kan ik je melden terug kijkend op mijn leven dat ik het grootste deel van mijn beschaving aan jou ouders te danken heb. Ik zou graag nog eens contact met jullie hebben en horen hoe het jullie vergaan is in het leven. Hartelijke groet Ger van den Heuvel

BHIC Mariët zei op 8 januari 2021 om 08:59

Wat een mooi compliment voor deze familie Ger. Ik heb geen idee of de familie van Melle ook wel eens op onze website meeleest, maar contact leggen via dit verhaal met de familie moet werkelijk geweldig zijn. Mocht dat gebeuren, laat je het nog even weten Ger?

Fleur van Melle zei op 24 juni 2021 om 09:02

Hoi Ger,

Ik zou u eventueel wel in contact kunnen brengen met mijn oom Izaak als u dat wilt.
Toevallig kom ik dit bericht tegen.
Ik lees het wel als u hier nog behoeften aan heeft.

Met vriendelijke groet,

Fleur

BHIC Lisette zei op 24 juni 2021 om 14:12

Wat ontzettend leuk en bijzonder dat je hier reageert, Fleur! Eventueel kunnen wij achter de schermen jullie e-mailadressen met elkaar uitwisselen. We horen graag of wij hierin iets voor jullie kunnen betekenen. 

Fleur van Melle zei op 24 juni 2021 om 17:19

Hoi Lisette,

Dat lijkt mij een goed idee ik zou anders niet weten hoe ik met Ger in contact kan komen. Ik hoor graag van u hoe we dit kunnen realiseren.

Mvg, Fleur

BHIC Mariët zei op 25 juni 2021 om 14:23

Beste Fleur, ik heb inmiddels een mail gestuurd naar Ger, met daarin jouw mailadres. Hopelijk komt het contact gauw tot stand.

Fleur van Melle zei op 25 juni 2021 om 16:32

Beste Mariët,

Bedankt voor het doorgeven. Ik zie de mail wel verschijnen van Ger.

Mvg, Fleur

Hans Breed zei op 8 januari 2022 om 21:37

Iets heel anders. Wij bezitten nog een (koek?)blik van Van Melle in Breskens (staat vermeld onder op het blik), dat minstens 100 jaar oud moet zijn. De grootouders van mijn vrouw hebben het bij leven gebruikt als “geld- en papierkistje”………….

Fleur van Melle zei op 8 januari 2022 om 21:49

Mooi Hans,

Koester en bewaar.. Ik zou er trots op zijn als ik 't in bezit had. Heb zelf ook een mooi blik en zou deze nooit weg doen...

karin zei op 9 januari 2022 om 16:45

beste,
lang geleden waren er snoepjes met caramel en muntsmaak. Blokjes. Bestaan die niet meer? (papiertje was wit met tekst, snoepjes waren gevlekt)
dank u wel
karin

BHIC Mariët zei op 10 januari 2022 om 09:21

Beste Hans en Fleur, dat koekblik is zeker het bewaren waard, mét of zonder inhoud :).

En Karin, ik hoop dat een van de lezers jouw vraag kan beantwoorden. Maar zo te horen waren het snoepjes die volgens jou nog steeds gemaakt zouden moeten worden?

 

De ruiter zei op 12 April 2022 om 19:26

Na het snoepen van de drop toffee en de fruit toffee.
Zat er nog maar 1 ding op.
Samen eten doe dat eens die smaak explosie echt geweldig (wel veel in 1 keer.

Vrg. Eddy

BHIC Mariët zei op 13 April 2022 om 09:12

Hahaha, wat een goede tip. Ik ga hem zeker onthouden voor als ik twee van deze toffees heb :)

A. Luteijn-Alders zei op 22 december 2022 om 15:29

Pas uitgekomen ‘Een dorp vol snoep, 150 jaar geschiedenis van de snoep- en koekjesindustrie in Breskens’.
Het is het jaarboek van de Heemkundige Kring West-Zeeuwsch-Vlaanderen. Alle informatie over Verduyn, Van Melle en Luteijn en hun bedrijfjes in een prachtig boek.
Het initiatief is van een Verduyn en er hebben veel vrijwilligers aan meegewerkt.
Ik ben wel bang dat het boek alleen voor leden beschikbaar is.

BHIC Lisette zei op 22 december 2022 om 16:41

Dat klinkt heel interessant, A. Luteijn-Alders! Hartelijk dank voor je reactie. Mochten geïnteresseerden toch een boek bij jullie kunnen bestellen, dan horen we dat natuurlijk graag.

Nico Sijben zei op 27 januari 2023 om 15:42

Ik ben al maanden op zoek naar de droptoffees van Van Melle. Hier in de buurt waar ik woon (Rosmalen) nergens meer te krijgen. Waar zou ik die kunnen bestellen?

BHIC Mariët zei op 27 januari 2023 om 19:38

Bedankt voor je vraag Nico, ik weet het antwoord zelf niet, maar hopelijk kan een van onze lezers van deze website je verder helpen.

A.Luteijn zei op 27 januari 2023 om 20:07

@Lisette : Het lijkt er op dat de Heemkundige krIng West-Zeeuws
Vlaanderen bereid is nog enkele boeken te verkopen.
Neem daarvoor contact op met de secretaris. Het boek kost 30 euro, dacht ik. Plus de verzendkosten neem ik aan.

BHIC Mariët zei op 27 januari 2023 om 21:19

Bedankt A Luteijn, voor deze informatie.

René van der Bie zei op 21 oktober 2023 om 12:52

Mijn vader Bastiaan van der Bie heeft bij van Melle in Rotterdam op de bakkersafdeling gewerkt zo rond 1973 tot begin jaren 80 toen mijn vader helaas moest stoppen doordat hij door een ongeluk niet lang meer kon staan, wij woonde destijds aan de overkant in de Donkerslootstraat. Ook hebben we de directeur Izaak van Melle nog gekend destijds als die dit eventueel leest doe hem te groetjes aan mij door. Overigens is mijn vader helaas eind januari 07 jaar geleden overleden.

Fleur van Melle zei op 22 oktober 2023 om 19:19

Beste René,

Wat leuk om uw bericht te lezen.
Ik zal mijn oom de groeten over brengen.

Met vriendelijke groet,

Fleur

Jan Martin Dekker zei op 22 februari 2024 om 19:51

Een dorp vol snoep vertelt heel veel over het verleden van Van Melle in Breskens. Kan ik aanbevelen.

BHIC Mariët zei op 23 februari 2024 om 11:02

Bedankt voor deze aanbeveling Jan.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.