Reageer

Campina

Begin twintigste eeuw gaat de familieboerderij met het gemengd bedrijf zich steeds meer specialiseren. Melkveehouders hebben steeds meer koeien en dus ook meer melk. Om hun markpositie te versterken en de afzet van hun melk veilig te stellen bundelen ze hun krachten en stichten plaatselijke zuivelfabrieken.

Campina

Coöperatie van Strijpse boeren

‘De Campina’, zoals het in de Eindhovense volksmond nog altijd heet, heeft zijn oorsprong in 1916. In dat jaar richten Strijpse boeren de Coöperatieve Melkinrichting St. Joseph op. Een bestaande fabriek aan de Dommelstraat bouwen ze om tot zuivelfabriek. De bij de coöperatie aangesloten boeren brengen de melk zelf in bussen naar de fabriek, meestal met de hondenkar of de fiets. Binnen twee jaar hebben ze al een dagproductie van ruim 1.500 liter melk en vindt de eerste overname plaats van de belangrijkste concurrent.

Nieuwe zuivelfabriek

Het gaat zo goed met de coöperatie dat ze in 1929 verhuizen naar een nieuwe fabriek aan de Paradijslaan in Eindhoven waar ze boter, kaas en melk produceren. Eindhoven groeit snel in die tijd. Door de grootschalige stadsuitbreidingen, waarvoor de omliggende landbouwgrond nodig is, moeten boeren stoppen met hun bedrijf en loopt het aantal leden terug. Tegelijkertijd groeit de bevolking en neemt de vraag naar zuivel toe. De coöperatie moet zelfs boter en melk aankopen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Zo leveren ze dagelijks 4.000 ‘halve fleschjes’ melk aan de Philipsfabrieken.

De Kempen, ofwel Campina

Na de Tweede Wereldoorlog groeit de melkveestapel en de melkproductie op de boerenbedrijven explosief. Steeds meer zuivelfabrieken gaan fuseren om zo de productiegroei beter aan te kunnen. Sint-Joseph gaat samenwerken met twaalf omliggende zuivelfabrieken. Samen richten ze in 1947 de Coöperatieve Zuivelvereniging De Kempen op, ook wel Campina genoemd, de Latijnse naam voor de Kempen.

Om de aanvoer en verwerking van melk binnen het verzorgingsgebied van De Kempen efficiënter te laten verlopen bouwen ze in 1961 een nieuwe fabriek aan het Eindhovens kanaal. Het is dan de grootste en modernste melkinrichting in Nederland, die flessen melk, ijs en andere melkgerelateerde producten produceert. Daarnaast hebben ze ook nog enkele andere zuivelfabrieken. De inmiddels ruim 4.600 aangesloten boeren voorzien de bevolking van zo’n 260.000 mensen van melk en melkproducten.

Fusies leiden naar Friesland-Campina

Na een fusie in 1964 ontstaat de Zuid-Nederlandse Coöperatie Campina. Eind jaren zeventig hebben ze dan nagenoeg het hele gebied van Limburg, Brabant en Zeeland als werkgebied. In 1990 ontstaat de coöperatie ‘Campina Melkunie’, die dan de grootste zuivelonderneming in Zuid-Nederland is en ruim 9300 leden telt. Vanaf 2001 gaan ze onder de naam Campina verder. In 2008 volgt opnieuw een fusie en heet het bedrijf officieel Friesland-Campina.

In 2015 beëindigen ze de productie in Eindhoven. Het Campinaterrein wordt momenteel getransformeerd tot een nieuwe buurt met nieuwbouwwoningen. In Noord-Brabant heeft het bedrijf nu nog een vestiging in Veghel.

Logo van Friesland-Campina op de fabriek in Veghel (foto: J187B. Bron: Wikimedia. CC BY-SA 4.0)

Logo van Friesland-Campina op de fabriek in Veghel (foto: J187B. Bron: Wikimedia. CC BY-SA 4.0)

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.