Reageer
2

Landa Conserven

Het begint met vissen op kokkels en andere schelpdieren bij Landa Conserven. Hoewel de kokkel in Nederland nauwelijks bekend is, is het schelpdiertje in Zuid-Europa – met name in Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk – een ware delicatesse.

Het familiebedrijf is in 1937 opgericht in de Dubbelstraat in Bergen op Zoom. Als het conservenbedrijf uit haar voegen barst, bouwt de familie in 1965 een nieuwe fabriek op industrieterrein De Kooi aan de Postweg in Hoogerheide. Hier zijn ze nu nog steeds gevestigd.

Willem Landa bezig het net in te halen in zijn weer op de Schelde (foto: © Natura Artis Magistra. Bron: West-Brabants Archief)

In de beginjaren wordt nog met de hand gevist of met traditioneel gereedschap zoals beugels en klauwen. Vanaf de jaren vijftig gebeurt dit met speciale kokkelkorren (sleepnetten). Eenmaal aan boord worden de kokkels direct gekookt en van de schelp ontdaan. Aan land worden de gekookte kokkels in de fabriek verder verwerkt, geconserveerd en ingeblikt.

Landa Conserven

In 1988 wordt Adrie Landa directeur en onder zijn leiding breidt het bedrijf flink uit. Omdat het sinds 2004 is verboden op kokkels in de Waddenzee te vissen heeft Landa Conserven nu geen eigen schepen meer in de vaart. Tegenwoordig verwerken ze alleen nog uit Engeland geïmporteerde kokkels in de fabriek en importeren en exporteren ze clams (schelpdieren) en whitebait (kleine vis).
De kinderen van Adrie, Claudia en Bram, werken sinds begin jaren negentig in het familiebedrijf en zijn sinds 1996 aandeelhouders.

Reacties

d van berkel zei op 4 februari 2021 om 17:43

heel mooi is al weer een tijd geleden
groetjes

BHIC Mariët zei op 8 februari 2021 om 15:24

Dat is het zeker, D. van Berkel. Heb je wellicht nog speciale herinneringen aan dit bedrijf of aan het eten van de kokkels?

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.