Reageer
7

Végé

Theo Albada Jelgersma, oprichter van de VéGé, is niet het type intellectueel, maar een echte handelaar. Ondanks dat hij slechts één arm heeft, als gevolg van een auto-ongeluk, is hij een vechter met een enorme geldingsdrang. Samen met zijn vader drijft hij een groothandel in levensmiddelen in Breda.

De Verkoop Gemeenschap

Plannen is niet Theo’s sterkste kant. Hij is een man van de korte termijn en kijkt niet verder dan wat hij die week verkoopt. Als door de economische crisis in de jaren dertig het steeds moeilijker wordt om zijn hoofd boven water te houden, richt hij in 1938 de VéGé (Verkoop Gemeenschap) op. Een slimme zet, zo is hij verzekerd van inkomsten in barre tijden.

De VéGé is een samenwerkingsorganisatie waarbij zelfstandige kruideniers en groothandelaren zich vrijwillig kunnen aansluiten. Een win-winsituatie voor beide partijen: de grossiers zijn verzekerd van afname van hun producten, de kruideniers kopen samen goedkoper producten in. De afkorting VéGé wordt daarom ook weleens uitgelegd als ‘vele enkelingen, grote eenheden’.

VéGé kruidenierswinkel annex bakkerij Huub van Sprang in Haaren (collectie BHIC)

Vrijwillige filiaalorganisatie

Deze samenwerking, die in vakjargon ‘vrijwillige filiaalorganisatie’ wordt genoemd, levert nog meer voordelen op. Omdat de aangesloten kruideniers dezelfde winkelformule gebruiken (herkenbaar aan de blauw en gele kleur) en op dezelfde manier reclame maken besparen ze op kosten, terwijl ze wel hun zelfstandigheid behouden. Ze presenteren zich onder één naam en voeren ook eigen merkartikelen (VéGé huismerk).

De oprichting van deze Verkoop Gemeenschap komt op het juiste moment. Er is onder de zelfstandige kruideniers een grote behoefte aan samenwerking. Een jaar na de oprichting zijn er dan ook al 2400 kruideniers aangesloten. Hoewel de VéGé zich in de beginjaren vooral richt op kruidenierszaken in Brabant en Limburg, wordt in 1956 ook de Europese VéGé Unie opgericht. Dan zijn inmiddels Ben en Peter, de zonen van Theo, de firmanten. In 1960 zijn er 150 grossiers en 22.000 kruideniers in tien Europese landen aangesloten.

Végé neonreclame (bron: Wikimedia)

Végé neonreclame (bron: Wikimedia; CC BY-SA 4.0 licentie)

Groei en verkoop

Samen met De Spar, de Centra en de ViVo is de VéGé een van de vier grote vrijwillige filiaalbedrijven die Nederland gekend heeft. Om klanten te binden brengen ze, naast spaarzegels, vanaf 1949 ook een ‘VéGé krant’ uit. In deze ‘Krant voor de klant’ natuurlijk reclame, maar ook laagdrempelige artikelen over de nieuwste snufjes op het gebied van levensmiddelen. Vast item is ‘het hoekje van het koekje’.

Als Peter in 1963 overlijdt komt Eric Albada Jelgersma, zoon van Ben, in het bedrijf. In 1972 neemt hij ook de aandelen van zijn vader over en vier jaar later vertrekt ook zijn neef Theo. Eric heeft de vechtersmentaliteit van zijn vader en bouwt het bedrijf uit. Hij koopt de ene na de andere inkooporganisatie. Eric wil groot worden. Gewoon, omdat hij het leuk vindt om zichzelf een beetje uit te dagen. In 1980 koopt hij UniGro (Unie van Grossiers), waar de VéGé dan in opgaat. In 1996 volgt een fusie met Super de Boer, daarna Laurus en inmiddels is het in handen van Jumbo. Mede door alle overnames is Eric rijk geworden en verwerft een plek op nr. 87 van de Quote 500, de lijst met de 500 rijkste Nederlanders. Hij overlijdt in Zwitserland op 21 juni 2018.

Végé

Reacties

Maria Brouwers zei op 25 september 2020 om 15:18

Volgens mij was de oprichter van VÉGÉ Ben Albeda Jelgersma, had een arm, zijn zoon opvolger was Eric en daarna kwam Theo. (Weet niet of dat een zoon van Eric was.
Met vriendelijke groet Maria

BHIC Mariët zei op 29 september 2020 om 16:02

Bedankt voor je reactie Maria en voor het doorgeven van de namen van de oprichter en diens opvolgers. Ken je deze namen zo goed omdat je misschien bij dit bedrijf hebt gewerkt?

BHIC Paul zei op 22 oktober 2020 om 12:17

@ Maria Brouwers. Voor zover mij blijkt zat er voor Ben ook een Theo. En die stond aan de wieg van VéGé.

Dicky Riel zei op 28 december 2020 om 15:58

Volgens mij was deze Theo geen zoon
Van Eric. Eric was getrouwd met Marie
Louise Duyndam en ze hadden volgens mij
Drie kinderen. Twee zonen (geen Theo
Volgens mij) en een dochter Valerie die
Ook nog ontvoerd is geweest !

Dicky Riel zei op 28 december 2020 om 16:04

Nog iets. Eric Albada Jelgersma was
Voor mij en volgens mij een fantastische
Man, zakenman en mens ! Iedereen kent
Albert Heijn maar volgens mij was
Eric de Grootste in de Grutterswereld.
Frits van Eerd is een waardig opvolger.

BHIC Lisette zei op 29 december 2020 om 10:50

Bedankt voor je beide reacties, Dicky! Wat mooi om te horen dat je goede herinneringen hebt aan Eric. Ik ga je opmerkingen doorgeven aan één van mijn collega's, die er binnenkort naar gaat kijken.

Wat heftig trouwens dat dochter Valerie ontvoerd is geweest! Weet je misschien wanneer dit zich heeft afgespeeld en hoe het is afgelopen?

BHIC Paul zei op 5 januari 2021 om 09:10

Nogmaals dank voor je reactie, Dicky. Het klopt: er zit nog een generatie tussen: Ben en Peter. Voor zover ik het nu heb kunnen reconstrueren is Eric de zoon van Ben Albada Jelgersma, die in het bedrijf is gekomen na het overlijden van zijn oom Peter in 1963. De tekst hierboven is aangepast.

De ontvoering van dochter Valérie heeft in 1987 plaatsgevonden. Eigenlijk was de kidnapping van Eric zelf gepland. Valérie is volgens de bronnen vrijgekomen zonder dat er losgeld is betaald. Ze werd vastgehouden in Etten-Leur.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.