Reageer
3

Végé

Theo Albada Jelgersma, oprichter van de VéGé, is niet het type intellectueel, maar een echte handelaar. Ondanks dat hij slechts één arm heeft, als gevolg van een auto-ongeluk, is hij een vechter met een enorme geldingsdrang. Samen met zijn vader drijft hij een groothandel in levensmiddelen in Breda.

De Verkoop Gemeenschap

Plannen is niet Theo’s sterkste kant. Hij is een man van de korte termijn en kijkt niet verder dan wat hij die week verkoopt. Als door de economische crisis in de jaren dertig het steeds moeilijker wordt om zijn hoofd boven water te houden, richt hij in 1938 de VéGé (Verkoop Gemeenschap) op. Een slimme zet, zo is hij verzekerd van inkomsten in barre tijden.

De VéGé is een samenwerkingsorganisatie waarbij zelfstandige kruideniers en groothandelaren zich vrijwillig kunnen aansluiten. Een win-winsituatie voor beide partijen: de grossiers zijn verzekerd van afname van hun producten, de kruideniers kopen samen goedkoper producten in. De afkorting VéGé wordt daarom ook weleens uitgelegd als ‘vele enkelingen, grote eenheden’.

VéGé kruidenierswinkel annex bakkerij Huub van Sprang in Haaren (collectie BHIC)

Vrijwillige filiaalorganisatie

Deze samenwerking, die in vakjargon ‘vrijwillige filiaalorganisatie’ wordt genoemd, levert nog meer voordelen op. Omdat de aangesloten kruideniers dezelfde winkelformule gebruiken (herkenbaar aan de blauw en gele kleur) en op dezelfde manier reclame maken besparen ze op kosten, terwijl ze wel hun zelfstandigheid behouden. Ze presenteren zich onder één naam en voeren ook eigen merkartikelen (VéGé huismerk).

De oprichting van deze Verkoop Gemeenschap komt op het juiste moment. Er is onder de zelfstandige kruideniers een grote behoefte aan samenwerking. Een jaar na de oprichting zijn er dan ook al 2400 kruideniers aangesloten. Hoewel de VéGé zich in de beginjaren vooral richt op kruidenierszaken in Brabant en Limburg, wordt in 1956 ook de Europese VéGé Unie opgericht. In 1960 zijn er 150 grossiers en 22.000 kruideniers in tien Europese landen aangesloten.

Végé neonreclame (bron: Wikimedia)

Végé neonreclame (bron: Wikimedia; CC BY-SA 4.0 licentie)

Groei en verkoop

Samen met De Spar, de Centra en de ViVo is de VéGé een van de vier grote vrijwillige filiaalbedrijven die Nederland gekend heeft. Om klanten te binden brengen ze, naast spaarzegels, vanaf 1949 ook een ‘VéGé krant’ uit. In deze ‘Krant voor de klant’ natuurlijk reclame, maar ook laagdrempelige artikelen over de nieuwste snufjes op het gebied van levensmiddelen. Vast item is ‘het hoekje van het koekje’.

In 1963 neemt de oudste zoon Eric Albada Jelgersma de groothandel van zijn vader over. Hij heeft de vechtersmentaliteit van zijn vader en bouwt het bedrijf uit. Hij koopt de ene na de andere inkooporganisatie. Eric wil groot worden. Gewoon, omdat hij het leuk vindt om zichzelf een beetje uit te dagen. In 1980 koopt hij UniGro (Unie van Grossiers), waar de VéGé dan in opgaat. In 1996 volgt een fusie met Super de Boer, daarna Laurus en inmiddels is het in handen van Jumbo. Mede door alle overnames is Eric rijk geworden en verwerft een plek op nr. 87 van de Quote 500, de lijst met de 500 rijkste Nederlanders.

Végé

Reacties

Maria Brouwers zei op 25 september 2020 om 15:18

Volgens mij was de oprichter van VÉGÉ Ben Albeda Jelgersma, had een arm, zijn zoon opvolger was Eric en daarna kwam Theo. (Weet niet of dat een zoon van Eric was.
Met vriendelijke groet Maria

BHIC Mariët zei op 29 september 2020 om 16:02

Bedankt voor je reactie Maria en voor het doorgeven van de namen van de oprichter en diens opvolgers. Ken je deze namen zo goed omdat je misschien bij dit bedrijf hebt gewerkt?

BHIC Paul zei op 22 oktober 2020 om 12:17

@ Maria Brouwers. Voor zover mij blijkt zat er voor Ben ook een Theo. En die stond aan de wieg van VéGé.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.