Reageer
4

Snoepje van de Week

Wat zal er deze week inzitten? Het is voor veel kinderen elke week weer een verrassing. Als moeders  bij De Gruyter 2,50 gulden aan boodschappen (later 4 gulden) besteedt krijgt ze voor een dubbeltje een zakje zuurtjes, toffees, chocolaatjes of pepermuntjes met een speeltje. Later is het ‘Snoepje’ geen snoepje meer maar een klein stukje speelgoed. De bouwplaten, speldjes, fluitjes, kikkertjes, speelgoedbeesten, cowboyfiguren en poppenhuismeubeltjes zijn razend populair. Wekelijks gaan er een half miljoen over de toonbank.

Snoepje van de week

De kostprijs van het ‘Snoepje van de Week’ mag in het begin, vanaf 1948,  niet hoger zijn dan een halve tot één cent. De tekeningen en illustraties worden daarom door de reclameafdeling ontworpen en in de eigen drukkerij vervaardigd. Zo weet de Gruyter de kinderen en hun ouders jarenlang te binden.

Reacties

Willem Kruf zei op 18 juni 2021 om 15:42

Begin de jaren 1960 had De Gruyter als klantentrekker modellen van de Thunderbirds, toen een bekende Engelse serie voor de jeugd. Wilde je een model krijgen dan zal er eerst wel een bedrag aan boodschappen moeten zijn gedaan.

BHIC Mariët zei op 21 juni 2021 om 20:30

En wat was ook alweer het bekende Engelse gezegde uit die serie, Willem ? :).

BHIC Mariët zei op 22 juni 2021 om 14:17

Bedankt voor je linkje, Willem. Dat is inderdaad de overbekende muziek van deze serie. En was het niet 'Thunderbirds are go' ?

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.