Reageer

'Niet meer de gigant van vroeger'

Unox in Oss is tegenwoordig een schim van wat het de vorige eeuw was. Van de ooit zesduizend mensen werken er anno 2012 nog iets meer dan vierhonderd bij de vleesverwerker. Dat jaar verdwijnt er weer een aantal arbeidsplaatsen. Toenmalig locatiedirecteur Yvette Heijwegen (dan 38) reageert nuchter: "Niemand kan in de toekomst kijken."

Werk je zelf bij Unox, of heb je er gewerkt? Hoe is of was dat? Vertel ons je verhaal.

Wie is Yvette Heijwegen? Bekijk de video (bron: DeOsseGroei.nl)

Tussen 2010 en 2012 moesten er al bijna veertig medewerkers weg. Dat was het gevolg van een reorganisatie die moederbedrijf Unilever in 2010 aankondigde. De productielijn van soepen in zak ging naar Polen, omdat de soepen daar naar verluidt goedkoper kunnen worden geproduceerd.

Opnieuw ontslagen bij Unox

Er stonden aanvankelijk honderd banen op de tocht in Oss. Dit aantal valt in 2012 lager uit, omdat de multinational een productielijn van saus in glas van een andere onderneming naar Oss heeft verplaatst. Daardoor blijven de ontslagen beperkt, stelt Heijwegen, die in 2011 als works director bij Unox begon.
De reorganisatie is echter dan in volle gang: er moeten weer banen verdwijnen, weet Heijwegen. Concrete cijfers kent ze dan nog niet, maar het zijn er volgens haar in totaal 'minder dan honderd'.

'Niet meer de gigant van vroeger'

De lokale bevolking en de werknemers zijn ongerust. Zij vinden dat er jarenlang genoeg is gesaneerd. Unox is namelijk maar een fractie van het bedrijf dat het ooit was. "Zoiets is nooit leuk. Collega's hebben hier de lijn met vallen en opstaan opgezet", verwoordt een werknemer.
Heijwegen begrijpt de opschudding, maar erkent ook dat tijden veranderen. De vleesverwerker is volgens haar niet meer de Osse gigant van vroeger, toen er nog muziek- en sportverenigingen voor het personeel waren. "Unox is vanuit historisch oogpunt gelinkt aan Oss, maar hoort nu (in 2012. Redactie) bij Unilever. De verenigingen zijn er niet meer. Alleen de fabriek is over."

Afdelingen werden gesloten

De huidige fabriek ontstond in de jaren '70, toen Unox met Zwanenberg samenging. Sindsdien is er veel veranderd. Verenigingen werden afgestoten en afdelingen werden opgedoekt. Ook besloot Unilever in de jaren tachtig om het vlees in te kopen. Uit kostenbesparing werden de slachterijen in Oss gesloten, terwijl daar voorheen varkens werden geslacht en ter plekke werden verwerkt. Dat valt nu nog af te lezen aan een deel van de gebouwen op het terrein, die verlaten en onverlicht zijn.
Unilever bracht verder de lokale marketing- en salesafdelingen onder in het Nederlandse hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Kantoorpersoneel bij Unox is er nu nagenoeg niet meer. De paar die er in Oss werken, houden zich volgens Heijwegen voornamelijk bezig met de aanschaf van nieuwe machines, de financiën en aanpassingen van de ingrediënten.
Volgens Heijwegen passen bepaalde activiteiten niet meer bij de fabriek. "Een bedrijf dat alles wil doen, is nergens goed in. Anderen zijn namelijk altijd beter. Het moet daarom doen wat het goed kan, zoals Unox met het maken van worsten, saus en soep. We lopen achter de feiten aan als we blijven doen wat we deden.

Meer aandacht voor buitenland, maar fabriek blijft

Unox produceert in 2012 voor Unilever alleen nog saus in glas, vlees en soepen in blik en rookworsten. Meer dan de helft van alle producten komt als Unox-, Knorr- of Hemamerk in de Nederlandse schappen terecht. "Er is alleen een verschil met vroeger, toen de fabrieken vooral voor de lokale markt produceerden", vertelt Heijwegen. "Onze producten zijn nu ook voor andere Europese landen, omdat we onderdeel van het Europese Unilevernetwerk zijn."
Dat Unox relatief meer voor het buitenland maakt, wil volgens de directeur niet zeggen dat de fabriek ook in een 'goedkoop' land kan staan. "Een fabriek moet in een land staan waar de meeste producten worden verkocht, omdat er anders te veel transportkosten zijn. Daarnaast is het niet goedkoop om een nieuwe fabriek neer te zetten, want het personeel moet ook worden bijgeschoold. Wij hebben die kennis al in huis."

De toegangspoort van Unox (foto: Yoeri Nijs, 2012)

'Gezonde fabriek maken'

Heijwegen weet dan nog niet wat Unilever nog in petto heeft voor Oss, hoewel het voor haarzelf wel duidelijk is. "Het enige doel dat ik heb, is een gezonde fabriek maken. Alles moet uiteindelijk beter, slimmer en goedkoper worden."
De tijd dat Henk Boeijen als verkoper langs de winkels reed, is voorbij. "Vroeger produceerden we wat we wilden en verkochten we dat. Nu maken we wat de klanten van ons vragen. Dat vereist meer flexibiliteit." Zo werken werknemers niet meer over, maar houden zij zich dag en nacht aan strakke schema's. In de winter - het hoogseizoen - zeven dagen, in de zomer minder. Op die manier kunnen volgens Heijwegen de voorraden kleiner worden gehouden en de kosten lager.
De locatiedirecteur denkt dat met meer flexibiliteit de Unoxfabriek in Oss 'gezond' kan zijn. Ze hoopt bovendien dat het daardoor voor Unilever aantrekkelijk wordt om uiteindelijk weer productielijnen naar Oss te halen. "Niemand kan in de toekomst kijken, maar hopelijk kunnen we weer groeien."

Die toekomst van 2012 hield in, dat de Osse fabriek van sauzen, vlees en soep in 2017 verkocht werd aan de Zwanenberg Food Group. Het merk Unox bleef wel eigendom van Unilever. Yvette Heijwegen stapt in 2015 over naar het bedrijf achter Kruidvat, Trekpleister, ICI PARIS XL en Prijsmepper.

Bron

Yoeri Nijs, De Osse Groei (afstudeerproject opleiding Journalistiek in Tilburg, 2012)

Meer over Unox?

Wat weet je zelf nog van Unox? Deel hieronder je herinneringen.

Wil je nog meer weten over Unox? Kijk dan hier

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.