Reageer

Lourdesgrotten

De verering van Maria nam in katholieke gezinnen een belangrijke plaats in. Niet alleen met het weesgegroetje, ook met een beeld. En buiten werd dat vaak een Lourdesgrot.

Van februari tot juli 1858 zou de H. Maria achttien maal aan een 14-jarig Frans meisje in een grot in de Pyreneeën zijn verschenen, in de buurt van Lourdes. Vanaf ongeveer 1875 werden over de hele wereld kopieën van deze "Lourdesgrot" gebouwd ter ere van Maria. Alleen al in Noord-Brabant zijn er meer dan 100 bekend. Behalve exacte kopieën maakte men ook wel fantasiegrotten. er kwamen zelfs gespecialiseerde grottenbouwers, zoals de firma P. Verbraak uit Tilburg (Kunstatelier St. Lucas).

Vaak waren de pastoors, die niet alleen de Mariadevotie vurig waren toegedaan, maar ook een goed lopend bedevaartsoord wilden, de initiatiefnemers. Maar ook de onderwijscongregaties zetten er graag een in de kloostertuin.

Wil je meer weten over de Lourdesgrotten in Brabant, kijk dan op Wierook wijwater & worstenbrood

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.