Reageer

Bekkers' revolutie

Er was een tijd waarin meneer pastoor aan huis kwam bij katholieke echtparen om te informeren of er nog een kindje op komst was. Maar aan het begin van de jaren '60 deed de anticonceptiepil opgeld en het was óók de tijd van een vrijer wordende seksuele moraal.

De kerk wist er zich geen raad mee. En toen, op 21 maart 1963, verscheen bisschop Bekkers bij de Katholieke Radio Omroep (KRO) op tv met zijn wekelijkse 'Brandpuntje' en vertelde in - voor die tijd - klare taal dat gehuwden, en zij alleen, konden beslissen over de grootte van hun gezin. Het woord 'pil' viel niet, maar hij maakte hiermee wel de weg vrij voor het gebruik van dit nieuwe geboortebeperkende middel.

Bisschop Bekkers geeft echtparen de vrije keuze in hun gezinsgrootte in zijn toespraak in actualiteitenrubriek Brandpunt, 1963

Katholiek Nederland raakte in grote beroering, maar ook ver buiten de landsgrenzen baarden de uitspraken van de bisschop veel opzien.

Lees een uitgebreid verhaal over Bekkers' revolutie op Wierook wijwater & worstenbrood

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.